Umetnost kuhanja jajc
Ko se človek malo poglobi in začenja brati o izkušnjah, vidi, da je to lahko cela umetnost. Umetnost nekaj tako preprostega, kot je kuhanje jajc. Ampak to kuhanje jajc je čisto posebno! Kuhanje jajc, da NE počijo! Bistveno je torej oboje! Da so kuhana in da so cela!
Sem malo poškilila na portal, kjer sem bila svoj čas redna, zdaj pa le še naključna bralka Med.Over.Net in tu je "kratek" povzetek. Morda vam celo pride prav. Takole pravijo modre forumske glave. To je povzetek povzetka, a če povzamemo, je teorij "samo" pet, vi izberite svojo (če je seveda še nimate; če jo imate, preizkušeno, se ve, pa takoj na dan z besedo!). Morda si vsako leto izberete svojo in potem svoje ugotovitve delite še z nami. Jaz sem še v fazi testiranja ...
Teorija št. 1: Z jajci v TOPLO vodo! Tale je kar napredna!
"Jajca damo zvečer iz hladilnika v posodo in pustimo na sobni temperaturi, potem pa, ko jih damo kuhat, jih zalijemo s toplo vodo. Ko zavrejo, pazimo 8 minut in odlijemo vročo vodo. Nekateri pravijo, da je vseeno, če jajca kuhamo 20-30 minut, saj ko so kuhana, se ne morejo še bolj skuhat. Gre za kemično reakcijo dveh elementov, pri kateri sloj med rumenjakom in beljakom postane zelen. To pa ni lepo za pogledat in je znak, da jih je kuhala ena leva gospodinja." Hm, se je za zamislit, kajne? Potrudimo se, da ne bomo leve gospodinje.
Teorija št. 2: Z jajci v HLADNO vodo!
"Jajca najprej malo operem. Da ne razpokajo, se dajo kuhat v hladno vodo. Treba je pazit, da preveč ne vrejo."
"Pravijo, da moraš dat v vodo za kuhanje sol in malo kisa in seveda kuhat v hladno vodo."
"Jajca moraš dati vedno v mrzlo vodo in dodati sol (kakšno žličko). Ko zavrejo, jih kuhaj še 6-8 minut na zmernem ognju oz. na ne prevroči plošči."
Najpogosteje se pojavlja namig, da se jajca položijo v hladno vodo.
Teorija št. 3: Z jajci v VRELO vodo!
"Jaz jajca dam v vrelo vodo in jih kuham 10 minut za trdo kuhana. Skrivnost je, da v krop nikoli ne položim jajc direktno iz hladilnika. Če pa ni časa in so premrzla, jih pod tekočo vodo ogrejem. Potem jih v lonec previdno polagam z jušno žlico, počasi, da ne doživijo temperaturnega šoka in da ne padejo z viška na dno. Uspeh zagotovljen 97%. Nekatera pač počijo, mogoče so imele kure takrat ravno slab dan. :)"
"Najbolje je, da preden daš jajca v vrelo vodo, jih segreješ pod curkom tople vode iz pipe. V vodo jih dajaj počasi z žlico in potem naj vrejo počasi, da jih ne premetava v loncu. Tako jih jaz kuham, pa mi nikoli ne spokajo."
Teorija št. 4: Z jajci v HLADNO vodo in na mehko podlago!
Tole bi znala biti moja izbira.
"Sva se ravno danes s sodelavko pogovarjali o tem problemu. Predlagala sem, da daš v posodo s hladno vodo najprej tekstilno servieto, nato jajca in jih lepo počasi kuhaš. Sem opazila, da ko kuham jajčke v čebulnih olupkih ali krep papirju (oboje pride v posodo pred jajci), takrat ne počijo. Če jih kuham samo v vodi, potem je vedno katero počeno."
"Jaz jih dam na sobno temperaturo, potem dam v posodo eno cunjo in zložim jajca tako, da se ne dotikajo oz. je cunja med njimi, mrzlo vodo in solim. Kuham na tihem ognju, da počasi zavrejo in vrejo. Tako mi jajca ne pokajo."
Teorija št. 5: Jajca preluknjaj, temperatura vode poljubna
"Vzemi surovo jajce in ga na enem koncu prebodi s šivano. Se da, čeprav se ti mogoče zdi čudno. Potem ne poči."
Kaj, če bi ga prej kar ubili in lupina naenkrat sploh ne bi bila več pomembna? :-)
Nasveti za jajca - poljubno
"Če nočeš, da pokajo, potem morajo imeti sobno temperaturo, ko jih daš kuhat. Meni tako nobena ne poči." Sobna temperatura jajc se pojavlja zelo pogosto; nekaj bo že na tem.
"Soliš šele takrat, ko zavre, drugače boš veliko dlje čakala, da sploh zavre." Tudi sol se vedno sliši; torej jajca še solimo!
"Jajca kuhana v rdečem vinu (na žalost je zmanjkalo terana in refoška) so krasno čudovita. Uporabili smo kar navadno rdeče vino." Jajca utopimo še v rdečem vinu! Mar jih RES ne bi prej izpustili iz olupka?

Še nekaj navodil in idej (tudi to preplonkano z Med.Over.Net, "konkurenčen" članek pa je na naši spletni strani, od koder sem ukradla tudi fotko):
Spomladanski običaj barvanja jajc je zelo star. Ko se v trgovinah še ni dalo kupiti barve v prahu, ki jo le raztopiš v vroči vodi, so ljudje barvali pirhe z naravnimi barvili.
Zakaj letos ne bi poizkusil tudi ti? Postopek je preprost: potrebuješ le kavo, jabolka, čebulo, papriko in borovnice. V njih so naravna barvila, najdeš pa jih v vsaki shrambi.
Kako pobarvaš pirhe z naravnimi barvili?
1. Jajca dobro operi; lahko tudi z milnico, da odstraniš mastno prevleko, ki preprečuje barvilu, da bi se prijelo na jajčno lupino.
2. Jajca daj v posodo za kuhanje (v eni plasti) in dodaj toliko vode, da so vsa pokrita.
3. Vodi dodaj žlico kisa, kar bo naredilo barvo močnejšo; vendar pazi, preveč kisa začne topiti jajčno lupino in jo zmehča.
4. Dodaj naravno barvilo. Več ko je barvila, močnejša bo barva.
5. Segrevaj vodo z jajci in barvilom. Ko zavre, zmanjšaj temperaturo in kuhaj še 15 minut.
6. Če želiš še močnejšo barvo pirhov, odstrani jajca iz vode in precedi vodo z barvilom skozi filter za kavo. Če barvila ne prefiltriraš, bo površina jajc lisasta. Položi jajca nazaj v precejeno barvilo in jih čez noč shrani v hladilniku.
Kakšne barve pirhe želiš?
Barva pirhov je odvisna od tega, kaj uporabiš kot barvilo:
Rumena barva:
pomarančna ali limonina lupina ali korenje ali zmleta kumina ali kurkuma ali žafranika
Oranžna barva:
veliko suhe lupine rumene čebule
Rožnata barva:
sok rdeče pese ali brusnice ali maline ali
rdeče grozdje ali šipek ali rdeči ribez
Rdeče rjava barva:
veliko suhe lupine rdeče čebule
Svetlo vijolična:
cvetovi vijolic ali sok rdeče grenivke
Modro vijolična:
malo suhe lupine rdeče čebule ali črni ribez
Modra:
borovnice ali sesekljani listi rdečega zelja; to barvilo deluje le hladno
Zelena:
špinačni listi ali listi kopriv ali kislice
Rjava:
močna kava ali črne lupine orehov
Siva:
zdrobljena hrastova skorja
Črno rjava:
pravi črni čaj
Lahko preizkusiš tudi različne kombinacije barvil in opazuješ, kakšne barve nastanejo.
Sveže ali zmrznjene plodove (borovnice, maline, višnje) lahko uporabiš tudi kot barvice in z njimi "rišeš" po jajcih.
Barve bodo lepše, če barvaš jajca z belo lupino. Poizkusi pobarvati prepeličja jajca, ki imajo na beli lupini temne lise.
Opozorilo: Pirhi, barvani z naravnimi barvili, se lahko navzamejo njihovega okusa; posebno močna je lahko čebula.
Imejmo jajca, dajmo jih kuhat! :-)

2 komentarjev

Komentar from: Stane , Toronto [Obiskovalec]

Mirjam in Majda, hvala lepa, sam sem vedel samo za cebulo, to smo vcasih doma uporabljali. Zaradi okusa pa res ni problem, saj je vse naravno. Bogved, kaj vse mesajo v barve,ki jih kupujemo v trgovini? Imejte lepe in dozivete praznike!
Form is loading...
Mirjam, verjetno je pri teh nasvetih v vsakem nekaj resnice! Sama jih najraje zavijem v "štumf", pod katerega namestim zelenje s travnika in vrta, in jih dam kuhat v hladno vodo, na dno pa čebulne olupke. Malo osolim in okisam! ( nič novega:-)) Če pa se kako tudi malce razpoči, se ne sekiram, saj se kuha v "naravnih barvilih", ker ga potem itak narežem na nariban hren ali pa na regrat, ki ga je ponavadi ravno v velikonočnem času največ! Veliko sreče in veselja pri ustvarjanju!