Velikonočna oddaja Ob radijskem ognjišču

April 20th, 2017

Po dveh tednih smo se nocoj znova dobili v naši oddaji.  Začeli smo z veselim vzklikom velike noč, aleluja. Pesem  s tem naslovom nam je zapela Lidija Kodrič, nato pa je Glory glory Halleluja zapela še Mirelle Mathieu.

Spomnili smo se Majde Sepe, ene najvidnejših pevk zlatega obodobja slovenske popevke. Slišali smo zmagovalko Slovenske popevke 1973 Med iskrenimi ljudmi in pesem s hrvaškega festivala Kraljica noči.

Naslednjega smo se spomnili Roya Orbisona.  Čez nekaj dni, točneje v nedeljo, bo minilo 81. let od njegovega rojstva. Predvajal ismo  Only the lonely in Paper boy. V prvi tretjini oddaje je bilo slišali še Berto Ambrož in pesem Luči Ljubljane s Slovenske popevke 1965.

V uganki je bil tokra skrit malo trši oreh -  Rafko Irgolič in pesem iz leta 1965: Gremo na pot. Po Bobbyu Vintonu smo se pri 39-i minuti spomnili Patty Pravo. Zavrteli som prvi singel Ragazzo Triste (Žalosten deček) iz leta 1966.

Patty Pravo je zelo oboževal naš dragi Alberto, imela sta rojstni dan na isti dan, le da je bil Alberto 7 let mlajši. Bog je tako hotel, da je že med angeli, a njegov spomin živi med nami, tudi po besedah Bodimo dobri.

Zavrteli smo še dve slavljenki. Splitčanka Doris Dragović je pred dnevi praznovala 56. rojstni dan, slišali smo Željo moja iz Evrovizije 1986. Nato je bila na sporedu še Memory in Barbra Streisand, ameriška filmska, gledališka in televizijska igralka ter pevka, ki bo v ponedeljek dopolnila 75 let.  Pred vašimi glasbenimi predlogi smo z Albertove vinilne plošče predvajali še Jacquesa Brela in skladbo La Valse A Mille Temps.

Po vaših predlogih pa smo v zadnji tretjini oddaje slišali:  Sierra Madre, Moody blue, Moj dom, Spi moja mala deklica, Pod klančkom sva se srečala,  Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Ko bom miss sveta in Sta šla učenca. Hvala za pozornost in vse dobro do naslednjega četrtka.

Posnetek oddaje:

Dolg, dolga, dolgu ... Po dolgem času

April 16th, 2017

Dolg do vas, dragi bralci in drage bralke bloga, poslušalke in poslušalci oddaje Ob radijskem ognjišču, me tlači že lep čas, a zdi se mi prav, da po tednih, ko se zaradi radijskega misijona in velikega četrtka nismo slišali, pripravim pregled zadnjih oddaj. Gre za devet srečanj v februarju in marcu. Dolg dolg je tole, ja :-) Za vas naj bo veliko darilo, kot velikonočna pisanka ;-)

V prvi februarski oddaji (2. februarja), na svečnico, na zadnji dan, ko se slišijo božične pesmi in na dan, ko se spominjamo pomena redovništva, smo začeli z Minores in pesmijo z vinilne plošče O, bratje, čujte. V nadaljevanju smo se spomnili Phila Collinsa, ki je 30. januarja praznoval 66. rojstni dan. Sledil je spomin na Danila Kocjančiča (3. februarja so bila štiri leta  od smrti) in Buddya Hollya in Ritchieja Valensa. V spomin na Dušana Velkaverga (1. februarja je bila 1. obletnica smrti), smo pri cca. 30 minuti zavrteli njegovi Ljubi, ljubi, ljubi, Med iskrenimi ljudmi, Mlade oči, My lucky star in Moja punčka in jaz. Spomnili smo se tudi Maria Lanza, ki se je rodil 31. januarja pred 96-imi leti.

Druga februarska oddaja je bila 9. februarja, dan po slovenskem kutlurnem prazniku. Kultura je pomembna za obstoj naroda, pomembno poslanstvo  za ohranjanje našega jezika je imela Slovenska popevka. Zato smo v prvem delu oddaje slišali Uspavanko za mrtva vagabunde in Včeraj, danes, jutri. Tatjana Gros nam je zapela Po jezeru, Marjana Deržaj pa Nocoj, pa oh nocoj - dve ljudski v izvedbi popevkaric. Pri 22-i minuti smo se spomnili Billa Haleya, enega prvih rokinrol glasbenikov. V uganki so bili tokrat Dekameroni ter skladba Sava šumi. V drugi tretjni oddaja (od 30. do 60. minute) smo obudili spomin na Nathalie Cole in Boba Marleya, vrteli Rudija Bučarja in pesmi, ki jih napisal Barry Mann .

Tretja februarska oddaja (16. februarja) je pokukala k aktualnemu sanremskemu festivalu, ki je bil našemu dragemu Albertu tako ljub. V prvi tretjini smo se spomnili tudi dveh Geneov, žal že pokojnih: Genea Vincenta in Genea Pitneya. Majčken oreh za vas je bila Majda Jazbec v uganki, za posladek pa smo prihranili Whitney Houston in Nata Kinga Colea ter Josipo Lisac.

Zadnja februarska oddaja je bila 23. februarja na t.i. debeli četrtek, poskrbeli smo za plesno glasbo: Abba, Gazebo, Neca Falk, Nina & Mike, Manfred Mann ... so poskrbeli za prave ritme. V oddaji so bili na sporedu še: Bele vrane, Bobby Solo, Marjana Deržaj, Pepel in kri, Ottawan in Saragosa Band, Matija Cerar in Oliver Dragojević ... V zadnjem delu ste lahko slišali Eldo Viler, Engelberta Humperdincka, Johnnieja Raya in Staneta Mancinija.

Prva marčevska oddaja (2. marca) je bila že postna. V njem smo se spomnili Luccia Dalla, Franeta Milčinskega Ježka, Sandie Shaw in Fatsa Domina. Ugibali ste Brate Boštjančič v skladbi Čas beži, Majda Sepe nas je popeljala med Balkoni moje mladosti, spomnili smo se Harrya Belafonteja, ki je dopolnil 90 let in zavrteli Bridge over troubled water.

9. marca smo se spomnili Miriam Makeba in Eddy Granta, vrteli smo Bee Gees, Klapo Maslina in zasedbo Bazar, po 40-i minuti oddaje smo obudili spomin na Mistra Morgena - Iva Robića, saj je ta dan minilo 40 let od njegovega rojstva za večnost. Slišali smo ga v skladbah Ta tvoja ruka mala in Du bist niemand, wenn nimand dich lieb  hat.

16. marca so bili slišali: Omberta Colli, Tomaž Domicelj, Gilbert Becaud, Sisters Sledge, Majda in Marjana ter Gabi Novak. Po rubriki Bodimo dobri (v drugi tretjini oddaje) smo z vinilne plošče iz leta 1981 za vas zavrteli švicarsko instrumentalno zasedbo Sweet people in pesem Wonderful day. Pred zadnjo, vašo tretjino, so bili na vrsti še Bele vrane, Beatles, Peter Kraus in Nat King Cole.

23. marca smo bili pomladno razpoloženi: Pesem o pomladi in prijateljstvu ter Era di primavera za začetek oddaje, potem pa Abba, Tatjana Gros in Janko Ropret in spomin na našega dragega Alberta, saj sta 20. marca minili dve leti od njegovega odhoda med angele. Spomnili smo se tudi Chucka Berrya, ki je 18. marca letos odšel v večnost in zavrteli Lada Leskovarja, ki je prav ta dan (23. marca) dopolnili 75 let. Slišali smo skladbo Vse rože sveta, ki jo je za Jugoslavijo zapel na Evrosongu leta 1967.

V zadnji marčevski oddaji (30. marca) je na vrsto prišel tudi Bata Illić, pa Braco oz. Franc Koren, tudi Srebrna krila so poletela, nam pa je spomin ušel k Tonyu Rennisu, ki je med drugim napisal The prayer, ki sta jo v oddaji zapela Celine Dion in Andrea Bocceli. Za pravo mero dobrega razpoloženja je poskrbel Tom Jones ...

V aprilu se še nismo slišali, prvo srečanje bo ta četrtek, 20. aprila. Oddaja bo potekala v živo, veliko dobrih pesmi že čaka na vas, veliko časa pa bo tudi za vaše glasbene predloge, saj bo naslednja oddaja, 27. aprila, pripravljena v naprej. Zaradi praznika, pa ne dneva upora proti okupatorju ... :-)

Polčas med dvema 40-dnevnikoma

Februar 4th, 2017

Število 40 je v svetem pismu večkrat omenjeno: 40 let so Judje potovali po puščavi in iskali obljubljeno deželo, 40 dni in noči je Mojzes ostal na gori Sinaj, preden je dobil zapovedi, 40 dni prerok Elija potuje po gori Horeb, Jezus se je postil 40 dni … 40. dan po božiču je praznik Gospodovega darovanja. Ko sta Marija in Jožef v tempelj prinesla Jezusa, ga je starček Simeon po navdihu od zgoraj imenoval »luč v razsvetljenje poganov.« In Jezus je potem dejansko bil luč, ki je bolnim, odrinjenim, zapostavljenim, zaničevanim, grešnikom … prinašal zdravje, tolažbo, toplino, sočutje, odrešenje. Kaj pa mi, jaz in ti – smo tisti, ki drugim prinašamo sočutje, bližino, toplino?

Na svečnico že 21 let praznujemo tudi dan posvečenega življenja in se spomnimo posebnega, pomembnega in potrebnega poslanstva redovnic in redovnikov med nami. Številni so izredni – spomnimo se samo našega rojaka p. Polikarpa!

S svečnico se končuje eno 40-dnevno obdobje, prvi dan marca pa se bo začelo že novo – postni čas. Kaj pa vmes? Dolgčas? Sploh ne. Že dan po svečnici je meni zelo ljub, saj goduje sveti Blaž in takrat duhovnik v cerkvi podeli poseben blagoslov - za varstvo pred boleznimi v grlu in vsakim drugim zlim. Nekateri temu rečejo »Blažev žegen« in v to nič ne verjamejo. No, jaz pa, a vem, da to ni čudežni ščit, je le pomoč pri mojem prizadevanju.

6. februarja goduje Doroteja, ki je med drugim zavetnica pri lažnih obdolžitvah. 9. februarja goduje Apolonija, ki je zavetnica proti zobobolu. 11. februarja je praznik Lurške Matere božje in svetovni dan bolnikov. 14. februarja goduje Valentin, ki ima ključ do korenin. 20. februarja godujeta fatimska pastirčka Jacinta in Frančišek Marto – letos je 100 let od Marijinih prikazovanj. 22. februarja goduje Marjeta Kortonska, ki je priprošnjica tistih, ki so zgodaj izgubili starše. 28. aprila pa goduje Roman, ki se mu priporočajo proti norosti.

Čas med dvema 40-dnevnikom še zdaleč ni dolgočasen. Izkoristimo nebeško ponudbo.

(uvodnik za župnijski list župnije Preddvor, februar 2016)

 

Večeri ob dobri stari glasbi

Februar 2nd, 2017

V oddajah Ob radijskem ognjišču smo se januarja družili ob lepih melodijah, se spominjali glasbenikov, ki so že odšli v večnost in vse dobro želelili vsem, ki so med nami.

V oddaji 12. januarja 2017 smo predvajali Staneta Mancinija, Joan Baez, Bora Gostiša, Bee Gees, Andreja Claveauja, Domenica Modugna, Lada Leskovarja, Vica Vukova, Jonnyy Hilla, Roda Stewarta ...

Joan Baez je 9. januarja praznoval 76. rojstni dan, v več kot 55-ih letih je posnela več kot 30 albumov, tako v angleščini kot španščini in drugih jezikih. Slišali smo El Preso numero nueve in Heaven Help Us All (to smo zavrteli z Albertove vinilne plošče iz leta 1971). V 12-i minuti smo zavrteli Bee Gees in Stayin' Alive, 12. januarja je minili 14 let od smrti člana te skupine Mauricea Gibba. S pesmijo Ne čakaj na maj v izvedbi Zlate Ognjanovič smo se spomnili češko-slovenskega filmskega režiserja Františka Čapa, ki je umrl 12. januarja pred 45-imi leti. Sledia je pesem Volare, pel je  italijanski pevec, ki se je rodil 9. januarja pred 89-imi leti, žal je že 23 let pokojni - Domenico Modugno. Slišali smo tudi Ciao ciao bambina (Piove). V uganko smo skrili Ditko Haberl in pesem Mati. Spomnli smo se še Roda Stewarta, ki je 10. januarja praznoval 72. rojstni dan. Vi ste si tokrat zaželeli Robertina, Aleksandra Ježa, Maria Lanza, Marjana Zgonca, Vanesso Paradis in Eddija Fisherja ter Orietto Berti.

V oddaji 19. janaurja 2017 smo predvajali Ivanko Kraševec, Bobbya Golsbora, Caterino Valente, Marjano Deržaj, Wingse, Dolly Parton, Majdo Jazbec in Janeza Puha, Pro arte, Paula Younga, Al Bana ...

18. januarja 1941,pred 76-imi leti se je rodil Bobby Goldsboro, ameriški pop in country pevec ter pisec besedil. Med letoma 1962 in 1964 je igral kitaro za Roya Orbisona. Solistično pevsko kariero je začel leta 1964 s pesmijo "See the Funny Little Clown".V 60-ih in 70-ih letih je nanizal celo vrsto pop in country uspešnic,najbolj je poznan po pesmi iz leta 1968 - Honey je sočutna pesem ob smrti ljubljene osebe.

14. januarja je 86. rojstni dan praznovala Caterina Valente, italijanska pevka, rojena v Parizu leta 1931 italijanskim staršem. Poznajo jo na vseh celinah, posnela je več kot 1500 del v dvanajstih različnih jezikih. Vsaj šest jezikov govori tekoče. Sucu Sucu (Giri 45) smo zavrteli z vinilne plošče. Posebno mesto smo v oddaji namenili Marjani Deržaj, saj je 18. januarja minili 12 let od njene srmti. Posnela je več kot 300 pesmi, izdala je veliko kaset in plošč, leta 1995 je prejela viktorja za življenjsko delo. S plošče smo zavrteli Violino Tzigano in nato še Ko gre tvoja pot od tod. I will always love you je zapela Dolly Parton, ki je prav na dan oddaje praznovala 71. rojstni dan

Pro arte je bila popularna glasbena skupina iz Sarajeva. Leta 1967 jo je ustanovil klavituaristi in znani skladatelj in tekstopisec. Đorđe Novković. On je bil edina stalnica skupine, ki je sicer zmenjala več kot 100 članov. Druga konstanta je bil Vladimir Savčić Čobi, ki je tudi nasledil serijo svojih predhodnikov. Postal je značilni glas zasedbe. Od leta 1968 je skupina redno nastopala na festivalih in osvojila različne nagrade. Slišali smo eno od njihovih nepozabnih uspešnic iz leta 1971 Tike-Tike Tačke in Lolo, ki je bila izdana na B-strani plošče Plačem (Mama Juanita). To je bilo leta 1970. V uganki ste odkrivali Lada Leskovarja, predvajali smo še Paula Younga, ki je 17. januarja praznoval 61. rojstni dan. Vi pa ste predlagali: Modrijane, Leonarda Cohena, Regino, Alice in Franca Battiata, Eldo Viler, Ivanko Kraševec in Terezo Kesovija ter Beneške fante.

V oddaji 26. januarja smo vrteli Sama Cooka, Tatjano Gros, Petulo Clark, Heintjeja, Wham, Iva Robića, Mahalio Jackson, Majdo Sepe ...

Glasba ublaži bolečino, povečuje srečo oz zadovoljstvo in odpira srca …smo slišali na začetku oddaje 26. januarja ter za uvod zavrteli Pepel in kri ter Dan ljubezni. Nato smo slišali ameriškega soul pevca Sama Cooka, ki se je rodil 22. januarja leta 1931. Če bi živel, bi jih torej štel 86, pa je že 53 let v večnosti. Zapel nam je Wonderful world, sledila je Milva z Alberove vinilne plošče,26. januarja pred letom dni je v večnost odšla slovenska pevka zabavne glasbe Tatjana Gros. Bila je Novomeščanka in tako je spomin nanjo v dnevni rubriki Pesem za zgodbo obudila poslušalka Špela. Slišali smo del Zato sem noro te ljubila, potem pa z vinilne plošče skladbo Dioklecijan, ki jo je zapela na splitskem festivalu leta 1968.

Skladbo Wooden heart nam je zapel Joe Dowell, ameriški pop pevec, ki se je rodil 23. januarja leta 1940, 4. februarja pa bo prva obletnica njegove smrti. Nekoliko trši oreh je bila uganka z Edvinom Fliserjem in pesmijo Stari zvonik iz festivala Vesela jesen 1971.

28. oz. 29. januarja je minilo 94 let od rojstva pevca, ki je imel vzdevek Mister Morgen, to je hrvaški pevec in pisec besedil Ivo Robić. Morgen oz. Jutri je Robičev prvi mednarodni hit iz leta 1959. Pri njej je šlo za sodelovanje Robiča z Bertom Kaempfertom. V Nemčiji se je pesem doživela velik uspeh, tudi na ameriških lestvicah se je povzpela na 13. mesto. Prodana je bila v več kot milijon izvodih in Robič je zanjo prejel zlato ploščo.Robić je začel svojo kariero med študijem prava v Zagrebu kot pevec-solist tamkajšnjega radijskega orkestra. Doletela ga je mobilizacija druge svetovne vojne, a uspel se ji je izogniti in je nastopal v radijskih oddajah takratne Državne krugovalne postaje Zagreb. Med vojno se je spoznal z Marto Goleš, ki je postala njegova žena in kasneje tudi uspešna menedžerka in njegova desna roka. Kratek čas od 1949 do 1950 je živel v Mariboru in pel na takmajšnjem radiu, potem je dobil ponudbo hotela Kvarner v Opatiji in tisti terasi je pel do konca 80-ih let. To je bila zanj odskočna deska v mednarodne vode. Njegovi sta "Ta Tvoja ruka mala" in "Tiho plove moje čežnje ", njegov šlager "Samo jednom se ljubi« (True Evergreen) ostaja morda najbolj znana pesem v državah nekdanje Jugoslavije.

27. januarja leta 1972, pred 45-imi leti, je umrla Mahalia Jackson. Velja za kraljico gospel glasbe, posnela je več kot 30 albumov. Z vinilne plošče, ki je bila Albertu zelo ljuba, smo slišali Just as I am. Vi pa ste predlagali Ornello Vanoni, Miša Kovača, pesem Caruso, Al Bana in Romino, Ivanko Kraševec, Berto Ambrož in Boney M ter Alenko Pinterič. Zaključili pa smo s pesmijo, ki je bila v zadnjih januarskih dneh leta 1989 na vrhovih britanskih lestvic. Pela sta Marc Almond in Gene Pitney, ki je s to pesmijo uspel leta 1967 - Somethnig's gotten hold of my heart.

Dobrodošli Ob radijskem ognjišču tudi v letu 2017

Januar 6th, 2017

Haloooo, spet sem tu! Pisanje bloga je že nekaj let moj novoletni sklep, bomo videli, kako dolgo bo držal tokrat :-) Tudi v letu 2017 se bomo ob četrtkih ob osmih zvečer dobivali Ob radijskem ognjišču. Včeraj je bil tretji sveti večer, danes je tretji božični praznik, praznik Gospodovega razglašenja oz. sveti trije kralji. Zato smo ostali povezani z božično skrivnostjo.

Poslušanje v novem predvajalniku

V oddaji smo za vas vrteli dobro staro glasbo, pripravljeni so bili: Bing Crosby, Petula Clark, Mario Lanza, Oto Pestner, Adirano Celentano, Elvis Presley …

V prvih 30-ih minutah smo vrteli skladbe:

BERTA AMBROŽ - VETER NOSI MOJ POZDRAV (Slovenka popevka 1968)
ADAM & EVE - ES WAR IN BETHLEHEM
BING CROSBY - GOD REST YE MERRY GENTLEMEN (Gre za eno najstarejših angleških pesmi, datirana je v 15. stoletje, odkrili naj bi jo v 18. stoletju. Mdr. slišimo: Saj Jezus Kristus, naš Odrešenik, se je rodil, da nas reši iz Satanove oblasti.)
HELENA BLAGNE - PESEM VSEH LJUDI
PETULA CLARK - IL EST NE LE DIVIN ENFANT
MARIO LANZA - I'LL WALK WITH GOD
OLIVER DRAGOJEVIĆ - TIHA NOČ
HARRY BELAFONTE - THE SON OF MARY

Kje je moja zvezda? Kam grem? Kaj bo naslednja postaja na poti? Kako jasen je cilj? Kaj mi pomaga za orientacijo? To so vprašanja, ki si jih lahko postavljamo ob prazniku svetih treh kraljev, ki jih je vodila zvezda.

V drugi tretjini oddaje smo za vas najprej pripravili uganko z vinilne plošče. Tokrat ni šlo v prvem poskusu, šele četrta poslušalka je ugotovila, da je pela Jožica Svete :-)

NICOLE - ES WIRD SCHON GLEICH DUNKEL (Prelepo nemško božično pesem nam je zapela Nicole, tista, ki je pela Ein bisschen frieden ...)

Pri 43:00 smo se spomnili Ota Pestnerja, ki je v sredo, 4. januarja, praznoval 61. rojstni dan. Slišali smo
OTO PESTNER - CIGANČKOVA VIOLINA
OTO PESTNER - TRIDESET LET

Nato sva z Marko dobila obisk. V studiu so naju obiskale kolednice Prisrčnice. Njihovemu voščilu prisluhnite pri 52:00.

POINTER SISTERS - Santa Claus Is Coming To Town

59:00 ADRIANO CELENTANO - Rodjena Za Mene (Nata Per Me) (Danes bo 79. rojstni dan praznoval italijanski pevec, skladatelj, producent, komik, igralec, režiser in TV voditelj Adriano Celentano.)

Pri 63:00 smo na željo Anamarije iz Ljubljane prisluhnili Evrovizijski zmagovalki leta 1972: Vicky Lenadors - Apres toi. Po Markovi zaslugi smo slišali pol pesmi v francoščini in pol v nemščini :-)

5. januarja pred 20-imi leti se je na smučanju v Lake Tahoeu smrtno ponesrečil Sonny Bono. S Cher sta leta 1965 posnela hit 'I Got You Babe', ki je bil na vrhu britanskih in ameriških lestvic.

SONNY & CHER - I GOT YOU BABE Pri 66:00

Vaši glasbeni predlogi so bili: Petra Stopar - Božični čas (Marko iz Spodnje Idrije), Mahalia Jackson – Silent Night (Jože iz Kranja), Toše Proeski - Srce nije kamen (Majda iz Novega mesta)

Toše Proeski - konec meseca bi praznoval 36. rojstni dan, v nedeljo pa bi 82. rojstni dan praznoval oče rokenrola, ki smo ga tudi slišali za piko na i te oddaje: ELVIS PRESLEY - IT`S NOW OR NEVER K obletnicam se bomo v našem programu obračali tudi vsak petek ob 7.50 in 16.00 v rubriki Uspešnice naše in vaše mladosti, ki jo pripravlja Jan Gerl. Prve bodo na sporedu Sister Sledge.