Polčas med dvema 40-dnevnikoma

Februar 4th, 2017

Število 40 je v svetem pismu večkrat omenjeno: 40 let so Judje potovali po puščavi in iskali obljubljeno deželo, 40 dni in noči je Mojzes ostal na gori Sinaj, preden je dobil zapovedi, 40 dni prerok Elija potuje po gori Horeb, Jezus se je postil 40 dni … 40. dan po božiču je praznik Gospodovega darovanja. Ko sta Marija in Jožef v tempelj prinesla Jezusa, ga je starček Simeon po navdihu od zgoraj imenoval »luč v razsvetljenje poganov.« In Jezus je potem dejansko bil luč, ki je bolnim, odrinjenim, zapostavljenim, zaničevanim, grešnikom … prinašal zdravje, tolažbo, toplino, sočutje, odrešenje. Kaj pa mi, jaz in ti – smo tisti, ki drugim prinašamo sočutje, bližino, toplino?

Na svečnico že 21 let praznujemo tudi dan posvečenega življenja in se spomnimo posebnega, pomembnega in potrebnega poslanstva redovnic in redovnikov med nami. Številni so izredni – spomnimo se samo našega rojaka p. Polikarpa!

S svečnico se končuje eno 40-dnevno obdobje, prvi dan marca pa se bo začelo že novo – postni čas. Kaj pa vmes? Dolgčas? Sploh ne. Že dan po svečnici je meni zelo ljub, saj goduje sveti Blaž in takrat duhovnik v cerkvi podeli poseben blagoslov - za varstvo pred boleznimi v grlu in vsakim drugim zlim. Nekateri temu rečejo »Blažev žegen« in v to nič ne verjamejo. No, jaz pa, a vem, da to ni čudežni ščit, je le pomoč pri mojem prizadevanju.

6. februarja goduje Doroteja, ki je med drugim zavetnica pri lažnih obdolžitvah. 9. februarja goduje Apolonija, ki je zavetnica proti zobobolu. 11. februarja je praznik Lurške Matere božje in svetovni dan bolnikov. 14. februarja goduje Valentin, ki ima ključ do korenin. 20. februarja godujeta fatimska pastirčka Jacinta in Frančišek Marto – letos je 100 let od Marijinih prikazovanj. 22. februarja goduje Marjeta Kortonska, ki je priprošnjica tistih, ki so zgodaj izgubili starše. 28. aprila pa goduje Roman, ki se mu priporočajo proti norosti.

Čas med dvema 40-dnevnikom še zdaleč ni dolgočasen. Izkoristimo nebeško ponudbo.

(uvodnik za župnijski list župnije Preddvor, februar 2016)

 

Večeri ob dobri stari glasbi

Februar 2nd, 2017

V oddajah Ob radijskem ognjišču smo se januarja družili ob lepih melodijah, se spominjali glasbenikov, ki so že odšli v večnost in vse dobro želelili vsem, ki so med nami.

V oddaji 12. januarja 2017 smo predvajali Staneta Mancinija, Joan Baez, Bora Gostiša, Bee Gees, Andreja Claveauja, Domenica Modugna, Lada Leskovarja, Vica Vukova, Jonnyy Hilla, Roda Stewarta ...

Joan Baez je 9. januarja praznoval 76. rojstni dan, v več kot 55-ih letih je posnela več kot 30 albumov, tako v angleščini kot španščini in drugih jezikih. Slišali smo El Preso numero nueve in Heaven Help Us All (to smo zavrteli z Albertove vinilne plošče iz leta 1971). V 12-i minuti smo zavrteli Bee Gees in Stayin' Alive, 12. januarja je minili 14 let od smrti člana te skupine Mauricea Gibba. S pesmijo Ne čakaj na maj v izvedbi Zlate Ognjanovič smo se spomnili češko-slovenskega filmskega režiserja Františka Čapa, ki je umrl 12. januarja pred 45-imi leti. Sledia je pesem Volare, pel je  italijanski pevec, ki se je rodil 9. januarja pred 89-imi leti, žal je že 23 let pokojni - Domenico Modugno. Slišali smo tudi Ciao ciao bambina (Piove). V uganko smo skrili Ditko Haberl in pesem Mati. Spomnli smo se še Roda Stewarta, ki je 10. januarja praznoval 72. rojstni dan. Vi ste si tokrat zaželeli Robertina, Aleksandra Ježa, Maria Lanza, Marjana Zgonca, Vanesso Paradis in Eddija Fisherja ter Orietto Berti.

V oddaji 19. janaurja 2017 smo predvajali Ivanko Kraševec, Bobbya Golsbora, Caterino Valente, Marjano Deržaj, Wingse, Dolly Parton, Majdo Jazbec in Janeza Puha, Pro arte, Paula Younga, Al Bana ...

18. januarja 1941,pred 76-imi leti se je rodil Bobby Goldsboro, ameriški pop in country pevec ter pisec besedil. Med letoma 1962 in 1964 je igral kitaro za Roya Orbisona. Solistično pevsko kariero je začel leta 1964 s pesmijo "See the Funny Little Clown".V 60-ih in 70-ih letih je nanizal celo vrsto pop in country uspešnic,najbolj je poznan po pesmi iz leta 1968 - Honey je sočutna pesem ob smrti ljubljene osebe.

14. januarja je 86. rojstni dan praznovala Caterina Valente, italijanska pevka, rojena v Parizu leta 1931 italijanskim staršem. Poznajo jo na vseh celinah, posnela je več kot 1500 del v dvanajstih različnih jezikih. Vsaj šest jezikov govori tekoče. Sucu Sucu (Giri 45) smo zavrteli z vinilne plošče. Posebno mesto smo v oddaji namenili Marjani Deržaj, saj je 18. januarja minili 12 let od njene srmti. Posnela je več kot 300 pesmi, izdala je veliko kaset in plošč, leta 1995 je prejela viktorja za življenjsko delo. S plošče smo zavrteli Violino Tzigano in nato še Ko gre tvoja pot od tod. I will always love you je zapela Dolly Parton, ki je prav na dan oddaje praznovala 71. rojstni dan

Pro arte je bila popularna glasbena skupina iz Sarajeva. Leta 1967 jo je ustanovil klavituaristi in znani skladatelj in tekstopisec. Đorđe Novković. On je bil edina stalnica skupine, ki je sicer zmenjala več kot 100 članov. Druga konstanta je bil Vladimir Savčić Čobi, ki je tudi nasledil serijo svojih predhodnikov. Postal je značilni glas zasedbe. Od leta 1968 je skupina redno nastopala na festivalih in osvojila različne nagrade. Slišali smo eno od njihovih nepozabnih uspešnic iz leta 1971 Tike-Tike Tačke in Lolo, ki je bila izdana na B-strani plošče Plačem (Mama Juanita). To je bilo leta 1970. V uganki ste odkrivali Lada Leskovarja, predvajali smo še Paula Younga, ki je 17. januarja praznoval 61. rojstni dan. Vi pa ste predlagali: Modrijane, Leonarda Cohena, Regino, Alice in Franca Battiata, Eldo Viler, Ivanko Kraševec in Terezo Kesovija ter Beneške fante.

V oddaji 26. januarja smo vrteli Sama Cooka, Tatjano Gros, Petulo Clark, Heintjeja, Wham, Iva Robića, Mahalio Jackson, Majdo Sepe ...

Glasba ublaži bolečino, povečuje srečo oz zadovoljstvo in odpira srca …smo slišali na začetku oddaje 26. januarja ter za uvod zavrteli Pepel in kri ter Dan ljubezni. Nato smo slišali ameriškega soul pevca Sama Cooka, ki se je rodil 22. januarja leta 1931. Če bi živel, bi jih torej štel 86, pa je že 53 let v večnosti. Zapel nam je Wonderful world, sledila je Milva z Alberove vinilne plošče,26. januarja pred letom dni je v večnost odšla slovenska pevka zabavne glasbe Tatjana Gros. Bila je Novomeščanka in tako je spomin nanjo v dnevni rubriki Pesem za zgodbo obudila poslušalka Špela. Slišali smo del Zato sem noro te ljubila, potem pa z vinilne plošče skladbo Dioklecijan, ki jo je zapela na splitskem festivalu leta 1968.

Skladbo Wooden heart nam je zapel Joe Dowell, ameriški pop pevec, ki se je rodil 23. januarja leta 1940, 4. februarja pa bo prva obletnica njegove smrti. Nekoliko trši oreh je bila uganka z Edvinom Fliserjem in pesmijo Stari zvonik iz festivala Vesela jesen 1971.

28. oz. 29. januarja je minilo 94 let od rojstva pevca, ki je imel vzdevek Mister Morgen, to je hrvaški pevec in pisec besedil Ivo Robić. Morgen oz. Jutri je Robičev prvi mednarodni hit iz leta 1959. Pri njej je šlo za sodelovanje Robiča z Bertom Kaempfertom. V Nemčiji se je pesem doživela velik uspeh, tudi na ameriških lestvicah se je povzpela na 13. mesto. Prodana je bila v več kot milijon izvodih in Robič je zanjo prejel zlato ploščo.Robić je začel svojo kariero med študijem prava v Zagrebu kot pevec-solist tamkajšnjega radijskega orkestra. Doletela ga je mobilizacija druge svetovne vojne, a uspel se ji je izogniti in je nastopal v radijskih oddajah takratne Državne krugovalne postaje Zagreb. Med vojno se je spoznal z Marto Goleš, ki je postala njegova žena in kasneje tudi uspešna menedžerka in njegova desna roka. Kratek čas od 1949 do 1950 je živel v Mariboru in pel na takmajšnjem radiu, potem je dobil ponudbo hotela Kvarner v Opatiji in tisti terasi je pel do konca 80-ih let. To je bila zanj odskočna deska v mednarodne vode. Njegovi sta "Ta Tvoja ruka mala" in "Tiho plove moje čežnje ", njegov šlager "Samo jednom se ljubi« (True Evergreen) ostaja morda najbolj znana pesem v državah nekdanje Jugoslavije.

27. januarja leta 1972, pred 45-imi leti, je umrla Mahalia Jackson. Velja za kraljico gospel glasbe, posnela je več kot 30 albumov. Z vinilne plošče, ki je bila Albertu zelo ljuba, smo slišali Just as I am. Vi pa ste predlagali Ornello Vanoni, Miša Kovača, pesem Caruso, Al Bana in Romino, Ivanko Kraševec, Berto Ambrož in Boney M ter Alenko Pinterič. Zaključili pa smo s pesmijo, ki je bila v zadnjih januarskih dneh leta 1989 na vrhovih britanskih lestvic. Pela sta Marc Almond in Gene Pitney, ki je s to pesmijo uspel leta 1967 - Somethnig's gotten hold of my heart.

Dobrodošli Ob radijskem ognjišču tudi v letu 2017

Januar 6th, 2017

Haloooo, spet sem tu! Pisanje bloga je že nekaj let moj novoletni sklep, bomo videli, kako dolgo bo držal tokrat :-) Tudi v letu 2017 se bomo ob četrtkih ob osmih zvečer dobivali Ob radijskem ognjišču. Včeraj je bil tretji sveti večer, danes je tretji božični praznik, praznik Gospodovega razglašenja oz. sveti trije kralji. Zato smo ostali povezani z božično skrivnostjo.

Poslušanje v novem predvajalniku

V oddaji smo za vas vrteli dobro staro glasbo, pripravljeni so bili: Bing Crosby, Petula Clark, Mario Lanza, Oto Pestner, Adirano Celentano, Elvis Presley …

V prvih 30-ih minutah smo vrteli skladbe:

BERTA AMBROŽ - VETER NOSI MOJ POZDRAV (Slovenka popevka 1968)
ADAM & EVE - ES WAR IN BETHLEHEM
BING CROSBY - GOD REST YE MERRY GENTLEMEN (Gre za eno najstarejših angleških pesmi, datirana je v 15. stoletje, odkrili naj bi jo v 18. stoletju. Mdr. slišimo: Saj Jezus Kristus, naš Odrešenik, se je rodil, da nas reši iz Satanove oblasti.)
HELENA BLAGNE - PESEM VSEH LJUDI
PETULA CLARK - IL EST NE LE DIVIN ENFANT
MARIO LANZA - I'LL WALK WITH GOD
OLIVER DRAGOJEVIĆ - TIHA NOČ
HARRY BELAFONTE - THE SON OF MARY

Kje je moja zvezda? Kam grem? Kaj bo naslednja postaja na poti? Kako jasen je cilj? Kaj mi pomaga za orientacijo? To so vprašanja, ki si jih lahko postavljamo ob prazniku svetih treh kraljev, ki jih je vodila zvezda.

V drugi tretjini oddaje smo za vas najprej pripravili uganko z vinilne plošče. Tokrat ni šlo v prvem poskusu, šele četrta poslušalka je ugotovila, da je pela Jožica Svete :-)

NICOLE - ES WIRD SCHON GLEICH DUNKEL (Prelepo nemško božično pesem nam je zapela Nicole, tista, ki je pela Ein bisschen frieden ...)

Pri 43:00 smo se spomnili Ota Pestnerja, ki je v sredo, 4. januarja, praznoval 61. rojstni dan. Slišali smo
OTO PESTNER - CIGANČKOVA VIOLINA
OTO PESTNER - TRIDESET LET

Nato sva z Marko dobila obisk. V studiu so naju obiskale kolednice Prisrčnice. Njihovemu voščilu prisluhnite pri 52:00.

POINTER SISTERS - Santa Claus Is Coming To Town

59:00 ADRIANO CELENTANO - Rodjena Za Mene (Nata Per Me) (Danes bo 79. rojstni dan praznoval italijanski pevec, skladatelj, producent, komik, igralec, režiser in TV voditelj Adriano Celentano.)

Pri 63:00 smo na željo Anamarije iz Ljubljane prisluhnili Evrovizijski zmagovalki leta 1972: Vicky Lenadors - Apres toi. Po Markovi zaslugi smo slišali pol pesmi v francoščini in pol v nemščini :-)

5. januarja pred 20-imi leti se je na smučanju v Lake Tahoeu smrtno ponesrečil Sonny Bono. S Cher sta leta 1965 posnela hit 'I Got You Babe', ki je bil na vrhu britanskih in ameriških lestvic.

SONNY & CHER - I GOT YOU BABE Pri 66:00

Vaši glasbeni predlogi so bili: Petra Stopar - Božični čas (Marko iz Spodnje Idrije), Mahalia Jackson – Silent Night (Jože iz Kranja), Toše Proeski - Srce nije kamen (Majda iz Novega mesta)

Toše Proeski - konec meseca bi praznoval 36. rojstni dan, v nedeljo pa bi 82. rojstni dan praznoval oče rokenrola, ki smo ga tudi slišali za piko na i te oddaje: ELVIS PRESLEY - IT`S NOW OR NEVER K obletnicam se bomo v našem programu obračali tudi vsak petek ob 7.50 in 16.00 v rubriki Uspešnice naše in vaše mladosti, ki jo pripravlja Jan Gerl. Prve bodo na sporedu Sister Sledge.

Ko se lahko na nekoga zaneseš

Julij 25th, 2016

Zelo dober in hvaležen občutek me je obdajal pred desetimi dnevi, ko sem na dan oddaje obležal ... a vi ste kljub temu imeli svoj četrtkov glasbeni večer. Hvala Juretu, ki je vskočil z besedo in seveda Marku, ki je izbral dobro glasbo. Posnetek oddaje: 

V prvi julijski oddaji smo začeli poletno - z Moni Kovačič in pesmijo Nasmeh poletnih dni, nato smo slišali še Ansambel Dalmacija in Marice moja ter Jacqueline Boyer in Mitsou, to je bila pesem iz vinilne plošče iz 1963. Patti Page je zapela Tennesse waltz iz leta 1950, v rubriki Bodimo dobri pa smo se spomnili Petra Alexandra, ki je bil skriti dobrotnik avstrijske Karitas. Spomnili smo se tudi Slavka Avsenika ob 1. obletnic njegovega pogreba in slišali tudi Rudija Carrella, ki je umrl na tisti dan pred 10-imi leti. Oddajo smo - potem ko smo izpolnili nekaj vaših glasbenih predlogov - zaključili s pesmijo Oda Ireni, ki so jo leta 1967 napisali Mladi Levi po tragičnih dogodkih - dve dekleti sta bili zločinsko ubiti ...

Posnetek oddaje: 

Tretja julijska oddaja se je začela z Jankom Ropretom in skladbo Moj Portorož, Goombay Dance Group so zapeli Sun of Jamaica, Saragossa band pa Zabadak, slišali smo tudi Prifarske muzikante in Bili so dnevi ... Našli smo tudi ploščo, na kateri sta dve pesmi legendarnega dueta Stan in Olio in eno smo pri 20:20 tudi dali na naš gramofon. Patty Pravo nam je zapela La Bambola, Tony Esposito pa Papa Chico. Z vinilne plošče se je slišal še Rafko Irgolič v skladbi Gremo na pot.

Posnetek oddaje: 

Ob radijskem ognjišču v juniju

Julij 1st, 2016

Groza ... brez komentarja ... saj ne morem verjeti ... ves mesec nisem nič napisal na blogu ... Priznam, da sem grešil, mnogo dobrega opustil ...  :-) Zadnji čas, da se je začel julij in se zadeve spet postavijo na staro, no v normalni tek.

V prvi junijski oddaji (2. junija) smo predvajali pevko, ki se je rodila pred 56-imi leti v Frankfurtu kot Monique De Haviland, torej Moni Kovačič in pesem Utrip mladosti je bila z dnevov slovenske zabavne glasbe leta 1980. Vinilna plošča se je zavrtela pri 11:55. Sledila je francoska glasbena skupina Les Poppys, ki je bila ustanovljena pred 70-imi leti, leta 1946 v kraju Asnières v Franciji. Slišali smo Isabelle, je t'aime in Non, non rien n'a change. Na gramofon smo položili tudi ploščo Beti Jurkovič in slišali čudovito Bella Belinda. Za to oddajo smo izbrskali tudi japonskega pevca in igralca, ki je najbolj poznan po svoji pesmi Ue o Muite Arukō oz. Sukiyaki na angleško govorečih trgih. Kyu Sakamoto jo je zapel, nato pa še Marjana Deržaj v slovenščini.

V oddaji 9. junija smo se spomnili 22. obletnice začetka oddajanja Radia Ognjišče iz koprskega studia in zato smo zavrteli Do-re-mi in Med prijatelji, besedilo je napisal naš dragi Alberto Pucer. V uganko smo skrili Jožeta Koblerja iz Maribora. Peli in igrali so še The Bellamy Brothers in Peter Beil ter The Manhattan Transfer in Irena Kohont.

V oddajah 16. in 23. junija smo izbrali slovensko glasbo, saj smo bili v času programske in molitvene devetdnevnice pred dnevom državnosti. 16. junija se je okoli 15. minute z vinilne plošče zavrtela pesem Slovenija moja skupine Big ben, Branka Kraner je pela Hvali novi, čuvaj staro, slišali smo tudi dve novejši popevki Šopek maka in Kaj je to življenje.

23. junija smo začeli s skladbo Poletna noč, 1. nagrado Slovenske popevke 1964, tokrat v izvedbi Beti Jurkovič, ki je pela v alternaciji z Marjano Deržaj. S festivala Slovenska popevka so se slišale še Šel si mimo, Vzameš me v roke, Moje orglice in Stara domačija, super je bilo slišati tudi pesem s filma Bratovščina sinjega galeba ... To je bilo pri 24. minuti.

V zadnji junijski oddaji, 30. junija, pa je bila prva Ivanka Kraševec s pesmijo Morje, morje - našli smo jo na vinilni plošči iz leta 1964, spomnili smo se 36. obletnice obiska Matere Terezije v Ljubljani, predvajali smo še Hollies, France Gall, Roberta Blanca, Nove fosile, v uganki je bila skrita Sibila, z vinilne plošče pa smo zavrteli tudi Eldo Viler in Reci ljubavi - v hrvaščini zapeto skladbo Ti si moja ljubezen ... Napnite ušesa pri 45. minuti.

Hvala za pozornost, hvala za sodelovanje - da pišete, kličete, uganjujete ... Z vami bomo tudi julija - vsak četrtek ob 20. uri v živo.