Jajčna fotoreportaža
Tako. V znanstvene namene (za potrebe bloga, se ve!) sem danes testirala 2 teoriji kuhanja jajc, ki sem ju predlagala včeraj.

Jajca v toplo vodo (tista, prva) in jajca v hladno vodo na mehko podlago. Drugo teorijo sem stestirala celo v dveh različnih mehkih podlagah - na čebuli in servetu.
Imela sem torej tri piskre. V dva sem dodala sol (v tretjega sem pozabila, ker sem jajca želela soliti šele, ko zavrejo, potem mi je pa misel ušla), v vse tri piskre sem (jasno!!!) prilila še nekaj curkov alkoholnega kisa.
In kakšni so bili rezultati? Presenetljivo dobri. Tako dobri, da pravzaprav težko zaključim, katera metoda se je obnesla bolje.

Z možem se še nisva zedinila, ali sta mi počli dve jajci ali eno. Sprva sem mislila, da dve, potem se je pa eno jajce kar čudežno "zacelilo". Recimo, da dve, ampak tudi razpoki v teh dveh sta praktično neopazni - tako neopazni, da počenih jajc sploh nisva našla in tako sploh še nisva sprobala, če so dobro skuhana, če je rumenjak rumen (torej, še ne vem, a sem ali nisem leva gospodinja) in če je trd. 8 minut kuhanja naj bi zadostovalo in tega sem se držala. Recimo tole jajce na sliki desno (najsvetlejše jajce) se je potem "zacelilo" ...
Torej. Skuhala sem 34 jajc. 8 sem jih dala v toplo vodo po napredni metodi št. 1. Eno počeno. 12 sem jih kuhala v čebuli (položila v hladno vodo). Počilo ni nobeno. 14 sem jih položila v hladno vodo na servet. Počilo je (menda) 1. Dokazi niso očitni, če izvzamemo foto-dokaz. :-)
Čebulna delavnica je potekala takole. Najprej sem nabrala upokojene dokolenke pri mami, potem še rastlinice na sosedovem (upsi dejzi!) travniku, še "najtežji" del je bil zavezovanje štumfa. Žiga je zmontiral več jajc. Montaža je bila kar zanimiva, s končnimi izdelki sva kar zadovoljna.

Ostala jajca so šla v tunkanje v umetne barve, ki so priromale od sosedov. Seški, hvala! Se pač vedemo praktično in ekonomično. Seški barvajo jajca v petek, ker je Jure ob sobotah v službi, mi pa v soboto. Pa se ravno fino izide. Žiga je bil tisti, ki se je hecal z barvami, ker sem ravno v tistem času uspavala otroka. Nastala so lepa pobarvana jajčka, ki simbolizirajo kaplje Kristusove krvi. Nalepk nismo limali gor - to bi bilo pa že res preveč dela. :-) Gotovo si bomo morali vzeti več časa za kranclanje pirhov prihodnje leto in leta pozneje, ko bo Maruša že vedela, kakšen je "lep" pirh in kakšen je "brezvezen".
Tole so naši izdelki:

In tole je naš velikonočni aranžma:

Veselo veliko noč prav vsem voščimo Judeži!
P. S. Je bilo pa letošnje "pirhovanje" kar zabavno tudi zaradi fotografiranja.
2 komentarjev
Komentar from: Alenka [Obiskovalec]

Komentar from: mirjamj [Član]

Alenka, ti bi morala pisat blog, bi imela ogromno bralcev, ker imaš vedno kakšno fajno zgodbico na zalogi, da se človek vpraša, a je resnična ali izmišljena. :-) Držim pesti, da tisti edini pirh počaka do jutri. :-)
Form is loading...
Face! Ne vem, kateri del "aranžmaja" je lepši-tisti z jajčki ali Maruša. Pri nas so bile naše kure že tok zmatrane, da je do nas prišlo samo 6 jajc. Po metodi kuhanja v vročo vodo z dodatkom kisa sta počili dve. 4 smo dali k Blažu in Neži v žegen. Po žegnu so šli otroci sami k mami na malico. Danes pa smo ugotovili, da so ta žegnani pirhi že včeraj izginili v želodčkih ta velikih dveh. Ostala sta nam dva pirha - cela. Enega smo si družno razdelili danes pri zajtrku, drugega šparamo za jutri. Očitno bo treba drugo leto nahecat tele kure, da se malo bolj potrudijo za ta domače. Lepe praznike tudi vam. Kavčičevi