Na plažo po kuharski nasvet
Kako majhen je ta svet. No, bolje rečeno - Slovenija.
Ko smo lanskega septembra uživale zadnji teden morja v Izoli, slišim nekje v ozadju tranzistorček, iz katerega je prihajal radijski signal. Ko se mi je zdelo, da bi moralo biti že okrog poldneva, zaslišim eno tako mini zvonenje. Ne iz zvona izolskega zvonika, ampak iz tistega malega tranzistorčka "tam nekje".
Ma ne mor'š verjet. Nekdo na plaži posluša Radio Ognjišče. Začnem malo obračat glavo, od kod prihaja zvok in najdem dva znana obraza. Gospoda in gospo Šlibar, ki so naši radijski prijatelji in poslušalci že sto let. Gospod in gospa zadnja leta skrbita za zakusko za nastopajoče na naših gala koncertih. Gospod Šlibar pa je že nekaj let zaposlen na škofiji, kjer kuha za vrhove slovenske Cerkve. Po moje bi bilo prav zanimivo slišati, s katero jedjo je moč "osrečiti" g. Stresa...
G. Šlibar je prišel malo k nam "na obisk" (beri: sedel je na naš armaflex, pokrit z brisačo), pa se je debata začela. Ker smo bile 4 babe, smo ga kaj kmalu začele nadlegovati z vprašanji glede prehrane in receptov. Je bil prav radodaren z informacijami. Recept z ožetimi naribanimi bučkami, jajcem, gresom in skuto (vse skupaj zmešaš, malo osoliš in narediš kupčke na "protvanju", pa zlato zapečeš v pečici) smo kmalu stestirale doma in je bilo prav okusno.
Ga. Šlibar mi je dala pa še en boljši, bolj uporaben recept. Morda ga večina že ve. Jaz, "mlada" kuharica, pa sem to slišala prvič.
Kako do preverjeno dobrega riža za prilogo? Na maščobi prepražiš malo čebule ali pora ali obojega (nam je s porom super!), dodaš riž, da zastekleni (jaz prilijem še kanec vina za aromo in ko izhlapi...), zaliješ s primerno količino VRELE vode. Pomešaš, pokriješ in pustiš na ognju (vmes ne mešaš), da se skuha oz. da popije tekočino.
OK, sem že slišala tisti del: "pomešaš in pustiš". Nisem pa vedela, da je taka razlika, če riž cmariš v mrzli vodi ali če ga že kar takoj "umoriš" z vrelo. Ven pride res dober riž. Preverjeno dober, pravi ga. Šlibar. :-) Nerazkuhan, aromatičen, odličen za prilogo. Če bi zraven narezali še kaj mesa, bi rekli, da tako lahko nastane prav super rižota...
Joj, kdaj bomo šli na morje.............. Saj vem... se bomo kar načakali do takrat...
2 komentarjev

Komentar from: mirjamj [Član]

Majda, je fino slišat, če sem bila vsaj malo koristna. Menda je tudi zelenjava boljša v zelenjavni juhi, če jo zaliješ z vrelo vodo. Naj živi kuhalnik vode! :-)
Form is loading...
Hvala za take "tahitre" recepte. Tistega z rižem sem poiskusila in vsa družina mi je bila v soboto zelo hvaležna. Tudi jaz v vsej kuharski praksi(približno 26 letni)nisem vedela v čem je smisel vrele vode. Mogoče je tako tudi delala moja mama, pa sem bila takrat preveč "pametna" in jo nisem poslušala.
Sicer pa zelo rada prebiram bloge vas radijcev in včasih napišem kakšen komentar, saj bi več, pa se bojim, da bi bila nadležna.
Lep pozdrav in vse dobro.