Jabolčna pita z mandlji
Materinski dan je že skoraj za nami. Na radiu smo ga združili še s sv. Jožefom in ob malici poskusili tudi pecivo… Zakrivila ga je moja žena in sodelavec Robert, je rekel, da pričakuje nocoj recept. Kako bi lahko odrekel tako prijazni prošnji? Tule je: (naj imajo še druge mame kaj dela)
Jabolčna pita z mandlji
Sestavine za testo:
400 g moke,
150 g sladkorja v prahu,
150 g masla,
ščepec soli,
naribano lupine ene limone,
3 jajca.
Sestavine za oblogo in preliv:
4 jabolka,
sok ene limone,
3 jajca,
150 g kisle smetane,
50 g sladkorja,
1 žlica jedilnega škroba (Gustin)
pol žličke cimeta.
Sestavine za mandljevo maso:
100 g masla,
100 g sladkorja,
3 žlice mleka,
1 žlica medu,
175 g sesekljanih mandljev,
75 g rozin,
50 g suhih brusnic.
Priprava:
1. V skledo presejemo moko in sladkor v prahu, ter ju z maslom zgnetemo v testo. Vmešamo sol, limonino lupino in jajca. Testo zavijemo v folijo in za približno 60 minut postavimo na hladno.
2. Jabolka olupimo in naribamo, ter pokapamo z limoninim sokom. Za preliv razžvrkljamo jajca, kislo smetano, škrob, cimet in sladkor. Pečico segrejemo na 175 stopinj (ventilatorska na 155).
3. Testo razvaljamo in ga položimo na namaščen pekač (lahko na peki papir). Na testo potresemo jabolka in jih prelijemo s prelivom. Za mandljevo maso zavremo mleko, sladkor, maslo in med. Dodamo mandlje in kuhamo 2 minuti. Dodamo oprane rozine in brusnice. Mandljevo maso porazdelimo po kolaču in pečemo približno 40 minut.
4. Pa dober tek vsem mamam!
No feedback yet
Form is loading...