Že dolgo me je preganjala misel, da bi si vzel nekaj ur časa in poskusil s svojimi rokami narediti sir. V soboto pa se je končno zgodilo.
Bila je na voljo ravno pravšnja količina dobrega domačega mleka. Otroci so šli zgodaj spat, že prejšnji teden sem prišel do dobrega sirila in nekaterih drugih potrebnih pripomočkov, sicer pa se je vse skupaj rojevalo spontano in pripeljalo do rezultata, ki sodi nekam na sredo med mehke in trde sire, če si dovolim uporabo sirarske terminologije.
Takole zgleda rezultat po dobrih 20-tih urah. Nahaja se v fazi soljenja, čaka pa ga še štiri dobre tedne zorjenja. Za Veliko noč bomo pri nas poskusili domač Valentinov sir. Kakšen bo, pa več takrat. Tudi v tem je čar takih opravil; da je namreč treba preprosto počakati na rezultat.
Za to, da bi iz domačega mleka kdaj napravil sir pa sem se navdušil ob prebiranju odlične knjige Danijela Čotarja - Domače sirarstvo za zabavo in zares. Leta 2006 jo je izdala Goriška Mohorjeva družba. Ta odličen sirarski strokovnjak in zaveden Slovenec je bil 1. 12. 2007 tudi gost oddaje Slovenc slovenca vabi na Radiu Ognjišče. Prisluhnite zanimivemu pogovoru, ki ga je pripravila kolegica Nataša Ličen.