---
Rezultati ne prepričajo. Sirk ljubi toploto in ima rajši manj kot več vode. To se je pokazalo že z zelo neenakomernim vznikom, slabše razvitimi rastlinami in posledično zdaj v jeseni z zamudo v zorenju.
Rezultat smo poželi, pridelek je skromen, približno tretjina tistega, ki ga oglašuje semenarska hiša, ki to seme trži. Zrnje je še daleč od suhosti, primerne za skladiščenje, sam pa z eno uganko manj. Sirk za zrnje ni rešitev. Barje se ne zmeni za muhe kmetijske politike.
Oktobrska žetev je najbolj razveselila našega Dominika.
]]>Čeprav je letošnja zahvalna nedelja še pred nami, pa je vsakoletna "Slomškovo-kmečka" maša na Ponikvi prežeta z zahvalo za vse, kar smo po božji dobroti prejeli. Vsaj sam vedno znova tamkajšnje vzdušje tako občutim.
Zahvaliti se Bogu za vse, kar smo prejeli in doživeli in dobroti njegove Previdnosti zaupati vse, kar še pride, je veliko dejanje, dejanje, ki prinaša mir. In glej letošnja jesen je čudovita, vreme služi, setev ozimin se zaključuje.
Tudi pri nas smo včeraj sejali piro. Dobro seme v dobro pripravljeno zemljo. Naše delo je storjeno...
Za vse pa, ki ste morda spregledali, še nekaj video utrinkov s Ponikve in Sloma.
Črn trn je poznana grmovnica, ki je ime dobila po črnem lesu. Spomladi zgodaj belo cvete, njeni trni pa so veliki in povzročajo skelečo rano. Jesenske slane dobro denejo "trnuljam", jagodam črnega trna, ki zaradi vpliva mraza postanejo manj trpke.
V tem času jih imajo zelo rade tudi ptice, ki so tudi najbolj zaslužne, da se ta grmovnica vztrajno širi in marsikje povzroča velike težave.
Ljudsko zdravilstvo ve povedati, da so trnulje zelo zdravilne, imajo zelo veliko vitamina C, še posebej dobro pa vplivajo na prebavila in ledvice. Popoldne sem jih letos prvič pokusil in užival v njim lastnem okusu. Upam, da jih price ne bodo prehitro pozobale...
Namig: najboljše so tiste, ki so najbolj zrele in imajo že malce nagubano povrhnjico.
]]>