Prehlad
V soboto smo nekaj delali za hišo. Nič velikega, le lopato in kramp smo »sprehajali«… Dela je bilo ravno toliko, da se človek malo spoti in začuti prijetno utrujenost v rokah. Vreme pa je bilo sivo in na vlago je vleklo, če se spominjate. Tudi zapihalo je malo okoli vogala in zvečer sem kljub dobremu občutku v grlu začutil rahlo drezanje. Nič omembe vrednega.
V nedeljo pa se stanje ni nič izboljšalo. »Krtača« v grlu je postala bolj hrapava in sililo me je na kašelj. Proti večeru glas že ni bil več tak, kot mora biti in stopnja pokašljevanja se je večala. Takrat sem se spomnil na sirup iz smrekovih vršičkov. Žlička ali dve sta ublažili nesramno zbadanje v grlu. Kljub temu, danes ni bilo zadovoljivo bolje. Na radiu so me ob pogovorih vprašujoče pogledovali.
»Si bolan?«
»Ne…, le prehlajen.«
»Ali ni to enako?«
»Ni. Nimam temperature, ne zbada me v kosteh, ne boli me glava, skratka počutim se… znosno.«
»Ja, ampak zveniš pa bolno. Sploh pred mikrofonom. Kdo te lahko posluša?«
In res je tako! Govorec s počenim glasom zveni bolno, pa čeprav nima take diagnoze. Ljudje njegovega počutja ne poznajo, le slišijo, da ni v redu. Torej je bolan…
Naj le hitro mine.
2 komentarjev
Komentar from: Tatjana Ravnik [Obiskovalec]
Komentar from: jozeb [Član]
Tatjana hvala!
Bom preveril ob prvi priliki, pa še komu bo lahko koristil. Sicer pa tudi sirup iz smrekovih vršičkov kar pomaga.
LP
JB
Form is loading...
Za govorca z počenim glasom!
Verjetno nisem prva z kakšnim domačim receptom za "boljši" glas.
Moj preverjeni je takle:
V plitvi posodici naredite rjav - karamelizirani sladkor, ga zalijte z vodo (v trenutku otrdi, a se z kuhanjem stopi!) in notri narežite veliko čebule. To naj se kuhlja eno uro ali več, da nastane sirupasta tekočina.
Le-to precedite in shranite v stekleničko.
Večkrat na dan popijte po kavno žličko. Priznam, da ni najboljše a pomaga.
S prisrčnimi pozdravi
Tatjana Ravnik