Kostanj
Čas kostanja me spomni, da smo v visoki jeseni. Mraz že pritiska, vino zori in ob popoldanskih obiskih mestnih središč diši po kostanju. Tega je v zadnjih dneh dobila slana, zato je še posebej »sladek«. Vedno, ko se spomnim na najlepša »kostanovanja«, mi pride na misel ogenj, ki ga je stric zakuril ob zidanici. Tam smo nato na žico natikali kostanj in ga ovitega na debelejšo palico, pekli nad ognjem. Navadno je bilo to v času, ko je sonce ravno zahajalo in kazale so se prve zvezde. In mošt, ki smo ga pokušali, je še bil v kombinaciji s kostanjem… »nebeški«.
Zato me vedno ob kostanju prime nostalgija. Spomnim se ljudi, s katerimi smo pekli skupaj in jih več ni, spomnim se brezskrbnih mladostnih let. Spomin odtava…
Ob kostanju imamo, kot berem, tudi dobro primerjavo o inflaciji v zadnjih letih. Nekoč 100 in 150 tolarjev, danes 2,5 in 3,5 evra… Pa sami preračunajte, kakšna je razlika.
Kolega Aleš Čerin pravi, da je kostanj »energetska bomba«, ki mu pomaga pri njegovem projektu 1€ na dan in ga imajo rade tudi divje svinje…
Kostanj smo včeraj družinsko nabirali na Dolenjskem. V gozdu je že hladno, še sploh ko se sonce skrije. Vendar pa je kostanja še precej. Nabirali smo ga vsi od najstarejšega dedka, do najmlajšega triletnika. Tudi tisti, ki ga pravzaprav sploh ne jedo. Zakaj? Zaradi družbe in strasti po iskanju. Kostanj se namreč skriva v ježicah in pod listi. S paličico je treba odgrniti suhe liste, ki prijetno zašuštijo in pogledati na tla. »A, tule je!« Kasneje smo ob zakurjeni peči modrovali, da je najslajši tisti kostanj, ki ga sam nabereš.
3 komentarjev
Komentar from: jozeb [Član]
Kostanja je še kar nekaj, ker ga ljudje niso veliko pobrali zaradi slabega vremena. Zato Aleš, kar hrabro še na kakšno nabiralno akcijo. Pa s kakšnim novim postom nas razveseli. Zavzeto namreč spremljamo tvojo akcijo.
Komentar from: bogdana [Obiskovalec]
Verjetno iz istega razloga - nostalgije- sem tudi sama v soboto odšla v gozd, vendar nisem našla ničesar vrednega, samo droben kostanj, ki so ga drugi pustili za divje živali. Zaradi turizma(terme olimija) in kart, kjer so označeni predeli s kostanjem ( Krašovčeva domačija), je pobiralcev več, kot bi si človek lahko mislil.
Doživela sem pa prečudovit dan in bogastvo jesenskih barv. Tako se je vseeno izplačalo. A dušo mi je napolnilo neopisljivo hrepenenje: Če je stvarstvo tako lepo, kakšen je šele AVTOR!!! Človek zahrepeni po združitvi.
Mojo dušo žeja po Bogu, po živem Bogu!
Form is loading...
Ja, kostanj mi res pride prav. Samo mi ga zmanjkuje. Na Golovcu ga ni več. Si bom moral omisliti kak kolesarski izlet na Janče.
Kostanj je res kar energetska bomba: 131 kCal na 100 g kuhanega. In če pomisliš, da kostanj sploh ni šprican... je resnično zelo zdrava hrana. Pa še brezplačno leži okoli in nudi veliko užitka, kot praviš ti, že pri samem nabiranju. Celi družini.