Kruh
Štiri majhne termite imam doma. V zadnjem času opažam, kako dobrega teka so. Kmalu po kosilu (recimo največ uro po njem) je vsaj eden lačen. In ker zgledi vlečejo...
Tako sem se odločil, da bom sam pekel kruh. Že pred leti smo kupili kruhomat, ki se je dodobra "amortiziral". Vsaka dva dneva, tako v njem zamesim testo in nato v pečici spečem kruh. V pečici zato, ker me je oblika "taboriščnega dvopeka" vedno nekoliko odbijala. V peči pa lahko sam določim obliko.
Preprost recept za dober domač kruh je: 3 dcl vode in 1 dcl mleka (v mleku z nekaj moke raztopim kvas) Dodam zvrhani žlički sladkorja in soli in 70 dag moke. Navadno beli moki (pol kile) dodam še 20 dag neke druge (lahko polnozrnate, črne, kruzne...) moke. Ko kruhomat na programu za testo, opravi svoje delo, iz testa oblikujem štiri štručke. Položim jih v podložen pekač in vzhajam še 20 minut. Zatem jih na 200 stopinjah pečem približno 30 minut. Rezultat je na sliki zgoraj. Diši ali ne?
Včasih se splača kruh speči samo zaradi vonja...
Aha, da ne pozabim, še računica.
Pri mlinarju (sam kupujem moko v mlinu v Mirni peči) me pride kg moke 50 centov, kvas 8 centov, soli in sladkorja ne bom računal, dcl mleka 10 centov in energija 30 minut peke v pečici (si lahko sami izračunate). Približno 1,3kg kruha je torej... precej manj kot 1 €. In kot ste opazili nisem dodajal nobenih dodatkov.
Kdaj drugič pa o tem, kakšne vrste kruha lahko pripravite, pa kdaj se kruh ne drobi...?
No feedback yet
Form is loading...