Slana in trnulje
Minule dni se je ozračje precej ohladilo, tudi na Barju se prebujamo v jutra, ki jih je pobelila slana. Slednja ne spodbuja le k hitenju z jesensko setvijo, ampak prinaša tudi nove vonjave, nove občutke, pa tudi posladke, ki jih mnogi ne poznajo.
Črn trn je poznana grmovnica, ki je ime dobila po črnem lesu. Spomladi zgodaj belo cvete, njeni trni pa so veliki in povzročajo skelečo rano. Jesenske slane dobro denejo "trnuljam", jagodam črnega trna, ki zaradi vpliva mraza postanejo manj trpke.
V tem času jih imajo zelo rade tudi ptice, ki so tudi najbolj zaslužne, da se ta grmovnica vztrajno širi in marsikje povzroča velike težave.
Ljudsko zdravilstvo ve povedati, da so trnulje zelo zdravilne, imajo zelo veliko vitamina C, še posebej dobro pa vplivajo na prebavila in ledvice. Popoldne sem jih letos prvič pokusil in užival v njim lastnem okusu. Upam, da jih price ne bodo prehitro pozobale...
Namig: najboljše so tiste, ki so najbolj zrele in imajo že malce nagubano povrhnjico.
No feedback yet
Form is loading...