Sestra Nikolina me je v včerajšnji oddaji navdušila in tako sem šel danes po prvi ovoj belušev. Tej sredozemski rastlini pogovorno rečemo tudi špragelj in tabla, na kateri je bilo napisano to ime, me je pripeljala do eko-kmetije. Danes smo jih naredili z jajci, v prihodnjih dneh bodo sledili še na druge načine. Beluši se sicer ponašajo z več kot tri tisoč letno zgodovino. Cenjeni so zaradi okusa in zdravilne moči. Mladi poganjek vsebuje 92,9 odstotkov vode, 4,1 odstotka ogljikovih hidratov, 2,1 odstotka beljakovin, 0,8 odstotka balastnih snovi, 0,2 odstotka maščob, večjo količino vitaminov C, A, E in B in mineralne snovi ... Pospešujejo delovanje ledvic in izločanje vode iz telesa. Priporočajo jih proti glavobolu, slabokrvnosti, za čiščenje želodca in črevesja. Zaviralno vpliva na vse kronične bolezni ... Poznamo bele in zelene beluše. Slednji rastejo nad zemljo in sončna svetloba jim podari klorofil. Svež beluš ima zaprto glavo in enakomeren premer, rezna mesta ne smejo biti suha. Kmet mi je rekel, da je v zadnjih dneh zaradi slabega vremena pridelek nekoliko slabši, upa pa, da se bo vreme izboljšalo. Sezona traja še vsaj do konca maja. Bog žegnaj!
Ja, krasno Matjaž! Lahko prišepnem, da so "divji" tanajboljši. Iskat jih gremo na Kras in ko jih spraviš v lonec, se praktično ne more nič ponesrečiti, saj so narejeni na kakršenkoli način odlični(juha,cvrtje,s testeninami,pita..)Zato uživajmo v sezoni špargljev!
p.s.: toliko o njih pa nisem vedela
Bog lonaj, enako!!!