Pšenica je vzklila
Ob prizadevanjih za samooskrbo, smo se odločili, da posejemo pšenico. Na njivici, kjer je spomladi zrasel prvi krompir, smo na jesen posejali pšenico. In pšenička je vzklila.
Ko sem prvič zagledal svežezelene, ravno pognale bilke, se mi je milo storilo. Občutka skoraj ne morem opisati. Je zelo prvinski. Predvidevam, da so se tako počutili naši predniki, ki so še sami skrbeli za samooskrbo. Kar so pridelali, to so imeli. Če je bila letina slaba, so bili lačni, če je bila dobra, so si od prodanega viška lahko kupili tudi kak priboljšek.
Danes, ko smo večinoma izgubili fundamentalni stik z zemljo, so razmere seveda drugačne. Taki projekti so znamenje drugačnosti, posebnosti, odstopanja od ustaljenega obiskovanja trgovskih centrov, kjer ti za ugodno ceno uredijo vse. Pri nas smo trenutno prekinili s to prakso.
Prihodnje leto žanjemo. Domač kruh ima drugačen vonj od kupljenega…
7 komentarjev
Komentar from: Don Mako M [Obiskovalec]
Komentar from: jozeb [Član]
Ja, Marko, kaj pa čiliji? Teh pa ne maraš?
Mimogrede, sam mislim, da je veliko več stvari, ki nas povezujejo (tudi naju) kot pa tistih, ki nas ločujejo. Žal se le bolj cementiramo na ločevalnih... Škoda.
Komentar from: Aleš Čerin [Obiskovalec]
Jože, to! Ti si že pri svoji pšenici, jaz pa šele pri krompirju in fižolu. Si mi zgled. Samo to me zanima: boš kar na roko žel ali imaš že kakšen mini kombajnček :) Malo se hecam.
Razumem tvoje občutke.
Komentar from: jozeb [Član]
Aleš!
Poželi bomo sami s kosilnico, zvezali v snope in odnesli stricu, ki bo vse skupaj spustil v kombajn. Taka je teorija. Kako bo za gvišno pa ne še ne vem.
Zanima me tudi nabava nečesa takega: http://www.youtube.com/watch?v=vCku0Y9zFcA
Krompirja je pa tudi bilo letos nekaj:
http://blog.ognjisce.si/joze/2013/08/06/naj-zivi-samooskrba
Komentar from: Marjan [Obiskovalec]
Ne preveč okol govort, bo takoj šivilja davk na samooskrbo uvedla.
Komentar from: Don Mako M [Obiskovalec]
eh Jože, čili je višek mojega gurmanstva....
pa itak, da je več stvari, ki nas povezujejo, ampak tiste, ki nas ne, čeprav nas po svoje tudi te, pač malo dlje razglabljamo....
Komentar from: babica [Obiskovalec]
Ja, domači kruh je poleg tega, da je najcenejši, tudi najboljši. Moja snaha je tako pridna, da ga že dolga leta sama peče (seveda v strojčku). Tudi moko sama namelje (namizni mlinček). Letos je dobila pšenico nekje od Maribora menda BIO. plačala jo je po 50 centov, kar se mi zdi poceni.
Vsi štirje otroci, vključno s ta malo (8 let) ga znajo speči.
KORISTNO IN VZGOJNO, bi rekel boter MESEC !!!
Form is loading...
no Jože, pa sem le dočakal en tvoj zapis, kateremu lahko v celoti pritrdim....pohvala tvojemu zavedanju po samooskrbi in konkretnem delu, pa naj zemlja obilno obrodi....