Jesenske dolžnosti
Nismo izbrali najbolj idealnega vremena za jesensko pospravljanje na otoku. Domačini pravijo, da toliko dežja v oktobru že dolgo ni padlo. Med eno in drugo ploho smo uspeli izpolniti zastavljene načrte, vendar nič več kot to. Celo obvezna košnja je izpadla, saj je trava premokra. To leto je tudi leto polžev, saj lezejo iz vseh odprtin, pred njimi pa ni varna nobena njim užitna rastlina.
Smo pa zato vneto kurili v peči in tam spekli tu odličen kostanj. Na otoku kostanj sicer ne uspeva, kar pomeni, da smo ga prinesli s seboj.
Domačini v tem času lovijo lignje. Kolikor jim pač vreme dopušča. Jadranski lignji so odlični. To niso tisti mali, ki jih lahko kupite na tržnici, ampak tisti veliki, težki tudi kilogram. Poleg tega so začeli z obiranjem oliv, ki pa letos ne kažejo dobro. Preveč vlage v zadnjem mesecu dni, jih je dodobra načelo. Pojavila se je mušica, ki vanje leže jajčeca in olive zdaj množično odpadajo. Navadno so jih začeli nabirati po prvem novembru, letos pa so z obiranjem začeli že zdaj, saj plodovi množično odpadajo. Iz 100 kilogramov oliv dobiš 17 litrov oljčnega olja.
Popoldne smo odšli po rožmarin. Mediteranski ima močan opojen vonj. Navadno ga narežem na drobne koščke, posušim in v stekleni posodi shranim za čez zimo. Tako je tudi v mrzlih dneh mogoče začutiti jadransko toplino.
Popoldne krenemo proti domu. Ladja gre ob 17.h, ob 19.h smo v Zadru, ob 20.h krenemo proti Ljubljani, kamor bomo prišli, če ne bo kakšnih težav na cesti, okoli polnoči. Sledila bo kratka noč in nato v ponedeljek vstajanje ob 4.h, kajti ob petih se že začenja jutranji program. Sledijo kar pestre ure.
No feedback yet
Form is loading...