Domači kruh
Glede na draginjo in število lačnih ust, že nekaj let sami pečemo kruh. Vsake toliko časa imamo kakšen premor, ker se človek pač vsake stvari enkrat preobje (tudi domačega kruha), kljub temu pa se vedno znova vrnemo in začnemo znova.
Računica v korist domače peke je več kot ugodna, saj štruca domačega kruha ne stane več kot 50 centov, v trgovini pa primerljivi kruh stane okoli 2 evra. Moko kupujemo v mlinu in tako poskrbimo, da je res domača in sveža.
Pred časom sem začel nekoliko eksperimentirati z mešanjem mok in ugotovil, da obstaja zelo enostavna rešitev za vse tiste, ki imajo težave z drobljenjem kruha. Domači kruh prej postane suh in se bolj drobi od kupljenega (tu se lahko vprašate, kaj vse tja mešajo oz kako se temu izognejo?).
Da bi domač kruh zadržal mehkobo in se ne bi tako hitro izsušil pomaga ržena moka. V običajno mešanico kruha morate torej primešati nekaj te moke in kruh, ki ga boste spekli bo tudi po nekaj dneh še vedno svež.
In kakšno je pravo razmerje? Moje je naslednje:
V 4 dcl tekočine (3 dcl vode in 1 dcl mleka) zamešajte 800 g moke od tega 250 – 300 g ržene, ostale moke (polnozrnate, črne, koruzne, ajdove…)mešajte po okusu. Ne pozabite pa, da je kruh bolj rahel, če vanj vmešate tudi nekaj običajne bele moke. Ne pozabite tudi na žlico olivnega olja in nekaj soli in sladkorja, ter seveda na kvas, ki ga raztopite v toplem mleku. Počakajte, da se v lončku dvigne in ga nato vmešajte v testo.
Jaz pustim, da mi testo kakih 20 minut meša kruhomat, potem pa dam testo vzhajati v modele štruc za dobro uro. Pečico (ventilatorsko) ogrejem na 200 stopinj in pri tej temperaturi pečem 12 minut, nato zmanjšam na 150 stopinj in pečem še 35 minut. V pečico dam še skodelico vode, da je zrak v njej bolj vlažen. Po slabih 50 minutah sta dve štruci težki okoli 600 g pečeni. Prva navadno poide še isti dan, druga do naslednjega dne.
Če se odločite, da bi kruhu dodali še zrnje semen, to lahko storite na dva načina. Prvi je, da seme zmešate v testo, drugi pa, da zrna »nalepite« na skorjo. To storite tako, da namažete zgornji del štruce z mešanico vode in moke in potem zrnje potresete po vrhu. »Lepilo« deluje na vseh delih, kjer je bila skorja namazana z »lepilno« mešanico, drugod pa zrnje odpade.
Pa dober tek!
3 komentarjev
Komentar from: bogdana [Obiskovalec]
Komentar from: Marjonka [Obiskovalec]
Jaz,ga pecem takole: 4dcl vode,400gramov krusne moke 850,ena vrecka suhega kvasa, poravnana zlica soli, vse skupaj mesam 4min,zmes je napol gosta,da se vlece,pustim na toplem da vzhaja v isti posodi, ko naraste jo zmesam in vlijem v modelno posodo crne barve(v Merkurju stane 5 EUR),dodam povrhu sezam, ko naraste jo dam v ogreto pecico (ventilatorsko)190 stopinj za 30minut.Ko je kruh pecen, ga zavijem v vlazno krpo za 1minuto. Kruh se ne drobi vec dni. Pri vsem delu se testa ne dotikas,poskusite boste videli kako dober in okusen je ta kruh..LP
Komentar from: jozeb [Član]
O kako zanimiva rešitev... Pa poskusimo.
Predvidevam, da uporabljate suhi kvas?
Form is loading...
Hvala za recept! Jaz navadno pečem bel kruh, včasih tudi ajdovega( samo 20% ajdove moke), ki se tudi ne drobi, ker imajo naši to najraje. Sem pa bolj redko takšne volje, tako, da je kruh še bolj zaželjen. Pečem navadno takrat, ko pečico ogrevam še za kaj drugega, saj smo samo trije, še večkrat pa sva z možem sama.