Kostanj
Jesen je danes vstopila skozi velika vrata. Če je bilo včeraj še poletje s temperaturami blizu 30 in so se ljudje še kopali v morju in jezerih, pa je danes povsem drugače, sivo deževno in sorazmerno mrzlo vreme. V Avstriji je padel celo sneg. Sprememba je bila res očitna.
Da pa je jesen prišla pravzaprav že pred dnevi, nam govori narava. Letos so vinogradniki potrgali grozdje kake tri tedne prej kot običajno. Tako že lahko okušamo prvi mošt. Kjer pa je mošt je tudi kostanj. In glej ga zlomka, res je že kostanj. Ta konec tedna smo ga nabrali ravno toliko, da smo ga s prijatelji imeli za prijetno popoldne. Naj povem, da je kostanj primerno debel, da se mu dolgotrajna suša ne pozna prav dosti, razen v tem, da je prej dozorel.
Zdaj pa se mi zastavlja le še eno vprašanje. Če sta mošt in kostanj prišla vsaj 14 dni prej kot običajno, kako bomo prepričali svetega Martina, da bo prej naredil iz mošta vino?
Seveda vprašanje ni docela resno, nas pa opozarja, da se v narava počasi poslavlja in odhaja proti zimskemu spanju. Dan se je pošteno skrajšal in okoli polosme zvečer je že tema. Tema in nizke temperature pa nas spet spomnijo na vonj kostanja, ki bo počasi naznanil obdobje zaznamovano z dolgimi rokavi in toplejšo obleko...
No feedback yet
Form is loading...