Papež Frančišek

Foto: Papež Frančišek med srečanjem z novinarji, dvorana Pavla VI. 16. marec, News.va photo.

Navdušenja nad novim papežem ne skrivam. Navedel bom tri razloge. Papež Frančišek je takoj po izvolitvi, ko se je prvič pokazal javnosti, poslal v svet, preplavljen z besedami, poslal TIŠINO: nabito poln Trg Sv. Petra in milijonsko množico pred ekrani prosi, da moli zanj. Svet utihne.

Drugič. Prisotnost v drži in pristnost v dejanjih kažeta na njegovo POKONČNOST: kako bi drugače nekdo, ki je izvoljen na tako pomembno mesto, mesto naslednika apostola Petra, lahko zavrnil nekatere, v stoletjih izoblikovane navade in pričakovanja (preprosto belo oblačilo, ko je stopil na balkon, na prsih navaden, nezlati križ, zavrnil je prevoz z limuzino, namesto tega se pelje z ostalimi kardinali v avtobusu, vernike v Argentini prosi, naj raje kot za pot na njegovo umestitev, denar namenijo ubogim...). Vse to lahko stori nekdo, ki se ne ukloni pričakovanjem in ostane to, kar je. Tudi po tem, ko ga protokol sili v utečen ritual ali ko so vanj usmerjene kamere in mikrofoni.

In tretjič, kot vsak dober oče ni človek besed, ampak DEJANJA: Takoj naslednji dan po izvolitvi obišče prijatelja kardinala v bolnišnici, sam poravna stroške v hotelu. A hkrati ne govori o dobrodelnosti, temveč postavlja v središče Kristusa in duhovnost.

TIŠINA, POKONČNOST in ZGLED DEJANJA: očitno umestitev papeža Frančiška na praznik sv. Jožefa ni naključje. Bog ga blagoslavljaj!

 

This entry was posted by and is filed under Razmišljanje, Dogodki.

No feedback yet


Form is loading...