Kostanj
Ribji file z zelišči je odlično uspel! Fotografije žal ni, je vse prehitro pošlo, ker je bila lakota prevelika. Zvečer pa smo se (izven jedilnika oddaje) posladkali s kostanjem. Kratek skok v bližnji gozd (na robu naselja) nas je razveselil z darovi narave. Precej je že bilo pobrano, no toliko kostanjev pa se je le nabralo v naši vrečici, da smo se zvečer ob njih posladkali. Nekje sem našel: Pravi kostanj ne vsebuje holesterola, ima nizko vsebnost maščob, je dober vir mineralnih soli ter se lahko pohvali z nekaj vitamini C, B1, B2 in proteini. Zaradi visoke hranilne vrednosti pravi kostanj, zlasti slastni in debeli goriški maroni, deluje kot naravno poživilo za telesno in duševno izčrpane, starostnike in šibke otroke. Vsi, ki imajo oslabel organizem, lahko v jeseni s kostanjem okrepijo svoje telo. Odsvetuje se diabetikom in bolnikom z jetrnimi obolenji. Zaradi visoke vsebnosti čreslovin ga ne pripravljamo v železnih posodah. Pred zavodom pa imamo divje kostanje. Nekaj se jih oni dan smukalo med nogami, zdaj so že med oblekami v omari. Narava je dobra!
No feedback yet
Form is loading...