Pedala bomo vrteli za Saša
Pedala bomo vrteli za Saša

Sašo se je rodil zdrav, pri 2 mesecih pa je zbolel za bakterijskim meningitisom, ki je pustil hude posledice tako na kognitivnem kot motoričnem razvoju. V štirinajstem letu ne vidi, ne hodi ne govori in je popolnoma odvisen od pomoči. Od ponedeljka do petka je čez dan v dnevnem centru Dolfke Boštjančič, z njim se ukvarjajo na vseh področjih. V družini sta še dva mlajša otroka, Saševa sestra (11 let) in brat (9 let), ki sta super terapevta in sta zelo navezana nanj. Sta zelo sproščena, drugim brez težav delita informacija o njem, saj se ga ne sramujeta. Sta njegova najboljša prijatelja.
Sašo se na svoj način odziva na okolico. Če je lačen potolče po mizi, ko je zadovoljen, če ga žgečkaš, se smeji. "Ko je polulan ali pokakan, se oglaša na tak način, da veš, da je plenica polna", pravi oče Dani in dodaja: "Z njim sva bila prvih deset let v bolnici več kot doma. Nekajkrat se je zgodilo, da so ga že odpisali, ampak Sašo je borec in se ni nikoli predal."

Družina že nekaj časa zbira za prilagojen avto

Oče vsako jutro otroka pripelje v dnevni center, popoldne ga odpelje domov, kar je vsak dan kar izziv: dvigovanje iz vozička in nazaj, parkrat je treba to ponoviti še doma. "Hrbtenica je tako kar trpi in če ne delaš vsega prav, lahko hitro odpove in še sam postaneš invalid", razlaga oče Dani. Že nekaj časa iščejo rabljen prilagojen avto, v katerega bi lahko zapeljali invalidski voziček po klančini, hkrati pa bi se brez večjih težav lahko v njem tudi skupaj kot družina kam odpravili. "Smo kar velika družina, pet nas je. Če se kam odpravimo z vso prtljago, je potrebno vse zlagati premišljeno, kot lego kocke." Zato bi družina potrebuje večji in prilagojen avto.

This entry was posted by and is filed under Video utrinek. Tags: Srebrna diagonala Radio Ognjišče kolesarjenje

No feedback yet


Form is loading...