Postni čas in hrana. Eden od vidikov posta je odmik od hrane. Pravzaprav najbolj osnoven, čeprav vemo, da je post sestavljen tudi iz dobrih del (usmiljenja) in molitve. Skoraj v vseh kulturah je delna ali popolna omejitev uživanja hrane del duhovne prakse. Kot pravi frančiškan Robert Barron je glavno načelo te prakse to, da se odtegnemo od želja, da bi lahko prebudili globljo lakoto.

Večino časa nam gospodujejo čutne potrebe do hrane, pijače, spolnosti in ugodja. S postom od teh, sicer povsem dobrih stvari, si naredimo prostor za globljo lakoto. In ta vključuje, morda celo najbolj, željo po Bogu, potrebo po tem, da smo v intimnem odnosu in v občestvu z njim.

Zato, predlaga p. Robert Barron, si danes izberite neko tako čutno strast, od katere bi se želeli ločiti - ne tako, da bi jo zatrli, ampak tako, da se od nje oddaljite. Na ta način boste v sebi prebudili globljo lakoto po Bogu.

Na spletu je objavljenih veliko dobrih postnih spodbud in razmišljanj (večinoma v angleškem jeziku). Na vsakodnevno pismo omenjenega (v ZDA zelo priljubljenega frančiškana) se lahko naročite, tule pa je njegovo razmišljanje o postu in hrani tudi v video obliki: http://www.lentreflections.com/why-fast-during-lent/

Na tem naslovu pa je nekaj dobrih povezav do postnih spodbud, razmišljanj - Zastavi svoj post (online): http://jimmcdermott.blogspot.com/2014/03/get-your-lent-online-resources.html

O hrani in postu pa še napišem kakšno besedo. Različne diete in zdravilni posti so zelo priljubljeni in s stališča telesa je to vsekakor nekaj dobrega. A duhovni post je več.

This entry was posted by and is filed under Razmišljanje.

No feedback yet


Form is loading...