To vprašanje me kot blogerja-veterana, ki je svoj prvi blog ustvaril "davnega" leta 2005, ne bi smelo begati. Po pravici povem, da še nisem razčistil z njim. Po zelo koristni in lepi izkušnji bloganja poleti 2008 z našega potovanja na Švedsko (takrat nam je spletni popotniški dnevnik prihranil impulze, poleg tega pa še danes dobim kakšen odziv, kako je bilo zanimivo spremljati nas na poti), spet vprašanje: zakaj pisati blog?
Nekateri jih pišejo, da se bahajo, drugi si krepijo ego, tretji beležijo zadetke in štejejo komentarje... V to kategorijo dajem tudi najbolj butast odgovor, ki sem ga ujel nekje med srfanjem: zato, ker pač to danes že vsi počno. Hmmm, nič od tega me v resnici ne zanima.

Kaj ostane? Osebno me pritegne misel, da veliko lepih in tudi grdih stvari v vsakem primeru zdrvi mimo v tem vrtiljaku življenja. Če lahko košček spravim, pa čeprav na še tako krhek medij, kot je digitalni, mi uspe spraviti tudi delček mojega življenja. Pri tem se dogaja še nekaj. Pisanje bloga me prisili, da to, o čemer razmišljam, kar se mi dogaja in kar živim, preoblikujem v čimbolj jasne in razumljive stavke. Redno pisanje bloga, razčiščuje misli in poglede. Potrditev sem dobil na tej strani, ki piše o 10-ih razlogih za pisanje bloga. Povzemam prve štiri razloge:

1. Vsakodnevno pisanje nas dela bošlje mislece. Izziva nas, da svoja razmišljanja izrazimo čimbolj razumljivo.

2. Vsakodnevno pisanje nas uči, kako se dela z besedilom v tiskani obliki, kako ga izgraditi v smiselno sporočilo. Zahteva prakso. Kot igranje kitare ali reševanje matematičnih vprašanj.

3. Vsakodnevno pisanje nam pomaga razvijati glas, ki je naraven in dosleden, močan in samozavesten ter naravnan k bralcu. Vse, kar napišemo, ima občinstvo. Tudi ko pišemo povsem zase, se lahko vrnemo k zapisanemu in se sprašujemo o tem, kar smo nekoč pisali. Kritično presojamo svoje zapise.

4. Vsakodnevno pisanje izostruje pero, da piše stvari, ki jih ljudje povzemajo. Vsakič, ko nekdo povzame tisto, kar napišemo, doda vrednost našim idejam. Pa če jih spreminja ali ne.

Ostali razlogi pridejo v naslednjič.

This entry was posted by and is filed under Razmišljanje.

1 komentar

Komentar from: Matjaž [Obiskovalec]

Matjaž

Zanimivo a ne, da so včasih temu početju rekli osebni dnevnik:) In bognedaj, da ga je kdo videl. No, morda so ljudje tja pisali vseeno bolj osebne stvari, čeprav lahko najdemo na internetu ogromno zelo osebnih blogov. Se mi pa vsekakor zdi dobro brati blogerske zapise, saj na ta način dobimo veliko več informacij, kot nam jih posreduje večina medijev, saj se le-ti pehajo večinoma le za dobiček in objavljajo novice, ki so brane in ne novice, ki so dobre.


Form is loading...