Cilj je pot, a tudi priti do cilja...
Cilj je pot, a tudi priti do cilja...
Cilj je pot, a tudi priti do cilja...

Diagonala Slovenije je med cestnimi kolesarji znan termin. Tako rekreativci posamezniki (tudi s treking kolesi) kot prijateljske ali organizirane skupine se tega podviga lotevajo vse pogosteje. Eden takih vsako leto bolj uveljavljenih skupinskih dogodkov je diagonala 355 v organizaciji nekdanjega državnega prvaka v BMX-u, danes popotniškega kolesarja Simona Eržena, ki bo prijavljene kolesarje po diagonali letos popeljal 15. junija.
Ena izmed ključnih stvari pri izvedbi diagonale je dobro začrtana trasa poti. Na pot od madžarske meje na skrajnem severovzhodu države pa do našega glavnega obalnega mesta Kopra se lahko človek seveda odpravi tudi brez načrtovanja. Improvizacija je bila glavno vodilo na mojih popotniških kolesarskih poteh, ko smo prekrižarili Francijo, Nemčijo... Cilj je bil znan, pot pa se je določila vak dan posebej in sproti. Tudi čez Slovenijo bi šlo tako - v treh ali štirih dneh. Tokrat časa za "odkrivanje" stranpoti in izgubljanje ne bo.

Tu je nastopil ultramaratonski kolesar Marko Baloh. Prav v času našega kolesarjenja se Marko ogreva čez lužo, kjer bo spet odpeljal najtežjo vzdržljivostno kolesarsko preizkušnjo - dirko čez Ameriko (RAAM). Marko je uradni rekorder slovenske diagonale. Po pravilih ultramaratonske zveze sta določeni zgolj začetna in končna točka, to sta Hodoš in Ankaran (mladinski center), vmes pa si lahko vsak sam poišče najbolj optimalno pot. Svojo traso je prijazno delil z nami, saj kot je rekel, bo kar težko poiskati boljšo, ker je svojo dobro naštudiral. Odpeljal jo je z izjemno povprečno hitrostjo 35,5 km / h.

Daleč od tega, da bi nas zanimali kakršnikoli rekordi. Podatek je zgolj kot zanimivost. Naš cilj je doseči Koper do večera.

3 zgornje fotografije so z naše štartne točke v Hodošu (pri evangeličanski cerkvi).

This entry was posted by and is filed under Besedni utrinek.

No feedback yet


Form is loading...