Kaj imajo skupnega skavti, mlade družine in Kočevski Rog?
Kaj imajo skupnega skavti, mlade družine in Kočevski Rog?
Kaj imajo skupnega skavti, mlade družine in Kočevski Rog?

Dvig zastave ob obeh himnah (skavtski in Zdravljici), pisk piščalke, skavtske igre... Skavtski duh tudi v tem poletju veje med mladimi družinami, ki konec tedna preživijo sredi kočevskih gozdov. Z geslom programa Bodimo ZDRAVI v NARAVI (sofinanciran s strani norveškega sklada) je bil pretekli konec tedna barvit, intenziven, vroč,... skavtski.

Kar okrog 70 udeležencev nas je taborilo ob Skavtskem okoljskem centru, ki je postavljen sredi gozdov in tako blizu divjine, da te ponoči dosežejo kriki in zavijanja različnih živali. Tako blizu, da ti je na dosegu roke neoporečna "super food": potrebuješ samo nož, nekaj korakov in že nabiraš materino dušico, koprice, meto, šentjanževko, rman itd.

Ob vrišču, joku in smehu otrok, kjer je prevladovala starostna skupina od 0-3 let, je bilo potrebne veliko potrpežljivosti, prilagajanja, čakanja... Za dojenčke je bilo dovolj že, ker so se lahko ves dan svobodno in brez posebnih nevarnosti (ogenj smo zakurili šele zvečer ;) gibali na prostem. Narava, gozdovi, poletni travniki so dobro deli vsem, odraslim in starejšim otrokom. Ti pa so lahko predokusili skavtski način življenja. Če vse bolj ugotavljamo, kako so otroci prepuščeni sebi (in elektronskim napravam), se premalo gibljejo, jim je vse (zaradi varnosti) prepovedano, nimajo zdravih navad in se tudi kasneje ne znajdejo pri osnovnih življenjskih opravilih. Služenja obveznega vojaškega roka ni več, kar podpiram. A zdravega reda, discipline in odgovornosti za skupnost tudi vse bolj primanjkuje. Najlažje ga je vcepiti zgodaj, v mladosti. Drži red in red te bo držal. Skavti imajo s svojo strukturo in programom neprecenljivo dediščino, veščine in znanje, s katerimi danes mladim odpirajo odgovoren vstop v življenje.

In kaj smo doživeli z majhnimi otroki? Večerni taborni ogenj, igre, delavnice, ogled Kraljice Roga, nabiranje zelišč in pripravljanje hrane, sveta maša v naravi in delo za skupnost...

This entry was posted by and is filed under Družina / osebno, Dogodki.

No feedback yet


Form is loading...