Preden se zgodi, da moji blogerski zapisi zaradi neaktivnosti izginejo v virtualno pozabo, sem se danes končno spet usedel za tipkovnico z željo napisati nekaj stavkov. Radijski misijon, peti po vrsti, ki se je v soboto popoldne zaključil v ljubljanski stolnici, si to zagotovo zasluži.

Teden dni nagovorov, sejanja, odrivanja na globoko, iskanja in vabila k iskanju... Ob vseh pesmističnih pogledih in tudi zares zaskrbljujočih dejstvih o stanju duha v naši Sloveniji, ne gre drugače, kot s primerjavo o grehu in milosti. Tam namreč, kjer je greha več, je več tudi milosti. Iz nje je v tednu, ki je za nami, lahko črpal in si delal zaloge prav vsak. Slovenski škofje so stopili iz prižnic, se usedli pred radijski mikrofon in prišli naravnost v domove, kuhinje, spalnice, pisarne in gospodarska poslopja (kamor sodijo seveda tudi štale). Brez dvoma velik dogodek (tudi v svetovnem merilu nekaj posebnega) in eden izmed boljših načinov, s katerim se škofje neke države približajo ne samo vernikom, ampak vsem, ki jim želijo prisluhniti.

Sam sem imel priložnost voditi vse tri petkove misijonske pogovore z nadškofom dr. Antonom Stresom. Zanimiva izkušnja, ki je pustila svoj pečat in bo ostala v spominu kot nekaj prijetnega - kljub temu, da nadškof ni pripravil nobenega besedila ali izhodišč. Pravzaprav me je on izzval: "Kaj me boste vprašali?" Pa sva zgradila pogovor o poklicanosti in poslanstvu (prvi pogovor), duhovniškem poklicu (drugi pogovor) in o aktualnih vprašanjih, povezanih s temo evharistija in duhovni poklici (dotaknila sva se tudi upada duhovnih poklicev, pedofilije in prihodnosti Cerkve). Več na novičarski ali zvočno-arhivski strani.

p://blog.ognjisce.si/media/blogs/blazl/marec10/nadskof_Stres_misijon.jpg" alt="" title="" width="448" height="258" />

Dvakrat po dvajset minut in potem še ena cela ura - vse iz glave - ni predstavljalo za nadškofa Stresa nobene težave. Tak občutek sem vsaj sam imel. Kot da se pri vsakem vprašanju spušča v globel, polno vode in iz nje spretno zajema najtehtnejše. Na koncu ni več suhe zemlje, ampak namočena prst za novo rast in klitje. Vsekakor genialen predavatelj in govornik!

No feedback yet


Form is loading...